Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Završeni radovi na popločavanju kamenog poda crkve na Plehanu
29.7.2020.Plehan

Radovi na popločavanju kamenom poda crkve sv. Marka na Plehanu, koji su započeli 22. lipnja, završeni su u petak, 24. srpnja 2020. Izvodili su ih djelatnici tvrtke Kamenarski centar i klesarstvo iz Samobora, pod nadzorom vlasnika Stipe Lucića, Plehančanina. Kako su prošle godine njegovi djelatnici uredili cijeli prezbiteriji, kao njegov dar Plehanu, želja mu je bila da i drugi Plehančani sudjeluju u uređenju crkve. Tako je poticao poduzetnike s Plehana te je sve troškove radova na popločavanju crkve financirao također Plehančanin Pavo Zubak, poduzetnik u Zagrebu.

Vidljivo radostan što se unutarnje uređenje plehanske ljepotice polako približava kraju gvardijan fra Anto Tomas u petak, 24. srpnja zahvalio je poduzetniku Zubku, koji je na osnovu odluka Odbora za obnovu franjevačkog vjersko-kulturnog središta Plehan, kao član Odbora, prihvatio završiti popločavanje crkve na Plehanu kao svoj dar Plehanu. Zahvalio je također poduzetniku Luciću koji je prije prošle godine kao svoj dar u cijelosti uredio prezbiterij, postavio lijepi kameni oltar, ambon, svetohranište, krstionicu.

Zahvalio je radnicima Lucićeve tvrtke: Mariju Pandureviću, Husi Mahalbašiću, Đorđu Dujkoviću, i Mili Ristiću, koji su, kako je rekao, s ponosom i odgovornošću obavljaji svoj posao te koordinatoru tima nadzornih inžinjera Petru Luši, koji je poslao djelatnike da pregledaju radove.

Radostan na ovaj veliki pothvat Stipo Lucić je u svojoj obnovljenoj vikend kuću na Plehanu u subotu, 25. srpnja organizirao malo slavlje za svoje radnike i prijatelje Plehana. Tom je prigodom zahvalio svojim radnicima na uspješno obavljenom poslu i svom sumještaninu Pavi Zubku na tom velikom daru. Omer Mujaković iz susjednog sela Velike darovao im je toga dana janje za ručak. Bio je to veliki događaj za ovaj opustošeni i ranjeni kraj, koji se zahvaljujući svećenicima i Plehančanina, kako povratnicima tako i onima raseljenim diljem svijeta, doslovno diže iz pepela i želi opet zasjati u svom punom sjaju kako je to bio i prije ratnih razaranja.

B.L.