Najave

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Zavjetna sveta misa u župi Koraće
17.11.2020.Koraće

Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj, kojoj se već četvrtu godinu za redom svakoga 15. u mjesecu u svojoj župnoj crkvi Uznesenja BDM u Koraću u Bosanskoj Posavini pod geslom „Majko dobrog savjeta budi nam utjeha i nada“, mole za svoje nakane i za obnovu svog porušenog kraja, okupila je u nedjelju 15. studenog Koraćane i vjernike okolnih mjesta. Misu je predslavio vlč. Marko Slišković, župnik u Derventi.  Uz domaćeg župnika fra Ivana Marića suslavili su plehanski gvardijan fra Anto Tomas, fra Blažen Lipovac, domaći sin, fra Jozo Gogić, samostanski vikar na Plehanu i vlč. Franjo Sitnik, grkokatolički župnik u Derventi.

U prigodnoj homiliji župnik Slišković je aktualizirao prispodobu u kojoj nas Isus poučava kako koristiti svoje od Boga primljene talente.

„Došli smo ovdje utjecati se Gospi Koraćanskoj, moliti je za snagu, utjehu, moliti da primljene talente iskoristimo na pravi način i na dobro zajednici“, naglasio je na početku. Ustvrdio je kako naš dobitak u životu ovisi o tome kako razvijamo svoje talente, te koliko smo svjesni milosti koje primama od naše Gospe. Upozoorio je da često u životu ostajemo u okvirima svoje duhovnosti, jer se bojimo promjena, bojimo se proširiti ono što nam Bog daruje, bojimo se neuspjeha, ulaganja...

„Bog od nas traži upravo da 'riskiramo' s njegovom duhovnošću tako što ćemo njegovu milost širiti dalje. Isus ne želi da zakopavamo svoje talente. On želi da prihvatimo Božju dobrotu, da iskazujemo Božje milosrđe jedni drugima, da svoje talente oplemenjujemo, širimo ih, da se ne bojimo neuspjeha u životu. Pozvani smo danas vjerovati da će naše molitve upućene Gospi uslišati Gospodin. Sve ono što smo dobra učinili je naš talent. Zato oslonimo se na Gospodina i ne bojmo se ulagati kako u materijalno tako i u duhovno. Uložimo Božju dobrotu u ono što radimo. Prođimo ovom zemljom čineći dobro. Ova  prispodoba je prigoda da se preispitamo te iskrene duše prionemo uz duhovne talente koje nam je Bog povjerio kao dar i blagoslov, svjesni da je sve što od Boga dolazi za naše spasenje. Budimo ponizni poput Marije koja je svoju najveću dobrotu Isusa darovala nama. Budimo odvažni i otvorimo se Božjim poticajima kako bi već sada uživali u izobilju Božje pomoći koja nam dolazi našom molitvom i radom, svjesni da je naš cilj spasiti se. A, kada odemo sa ovoga svetog mjesta, pozvani smo primljeni Božji blagoslov širiti dalje“, neke su od snažnih poruka vlč. Sliškovića.

Poštivajući epidemiološke mjere vjernici su se poslije mise kratko pred crkvom zadržali u razgovoru te je i ovoga puta izostalo njihovo zajedničko druženje uz večeru.

B. Lukačević