Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Zavjetna sveta misa u župi Koraće
17.10.2020.Koraće

Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj, kojoj već četvrtu godinu za redom svakoga 15. u mjesecu u svojoj župnoj crkvi Uznesenja BDM u Koraću u Bosanskoj Posavini pod geslom „Majko dobrog savjeta budi nam utjeha i nada“, mole za svoje nakane i za obnovu svog porušenog kraja, okupila je u četvrtak 15. listopada pedesetak Koraćana.

Misu je predslavio domaći župni vikar fra Velimir Zirdum, koji je nedavno proslavio svoj dijamantni jubilej 60 godina svećeništva. Uz domaćeg župnika fra Ivana Marića, derventskog dekana, koji je animirao i pjevanje, suslavili su vlč. Mato Matasović, župnik u Slavonskom Brodu, o. Franjo Sitnik, grkokatolički župnik u Derventi i vlč. Antonio Čutura župnik u Bosanskom Brodu i Kolibama, koji je održao prigodnu homiliji. Posluživao je trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Robert Čabraja.

Kako se ova zavjetna misa slavi u Marijinom mjesecu listopadu u prigodnoj homiliji vlč. Čutura je osvijetlio Marijin lik i njezino potpuno predanje Gospodinu. Posvijestio je kako je najveće iznenađenje koje je Gospodin priredio Mariji njezin susret s anđelom Gabrijelom koji joj je rekao Zdravo Marijo milosti puna..., imat ćeš posebnu ulogu u spasenju čovječanstva. Pojasnivši značenje riječi Milosti puna naglasio je kako se te riječi odnose na Gospinu prošlost, na događaj njezina Bezgrješnog začeća, jer je ona jedina od svih ljudi začeta bez istočnog grijeha. „Tu njezinu povlasticu anđeo časti s naslovom - Milosti puna. Cijeli nebeski dvor drhtao je iščekujući Marijin odgovor o kojem je ovisilo spasenje čovječanstva. U potpunoj slobodi, koju Bog daje i svakome od nas, Ona na kraju odgovara evo me, pristajem na poziv biti Majka Božja - Fiat Voluntas tua“, naglasio je vlč. Čutura.

Dodavši, nadalje, kako nakon toga Marija hiti svojoj rođakinji Elizabeti, podsjeti je na Elizabetine riječi upućene Mariji - blažena ti što povjerova. Pojasnio je kako je Zaharija zanijemio jer je bio gluh na Božje riječi i nije mu povjerovao. „Imamo dva divna primjera Djevicu Mariju koja vjeruje pa kaže evo me, i Zahariju koji sumnja i ne vjeruje. Marija sva u blagoslovu, Zaharija sav u prokletstvu. Marija prihvaća, Zaharija odbija. Tko god prihvaća Božji poziv i na njega dade odaziv dobiva blagoslov, a tko ga odbija gubi blagoslov. Evo nam primjera nasljedovanja Marije. Na Božji govor dajmo uvijek svoj odgovor“, zaključio je vlč. Čutura.

Vjernike je pozvao da se preispitaju, prihvaćaju li u svome srcu Božji poziv i odgovaraju li na njega, jesu li odgovorni ili neodgovorni. „Jesmo li Marija ili Zaharija. Odlučimo danas nasljedovati Mariju biti odgovorni kako bi poput nje u svome životu bili blagoslovljeni“, zaključio je propovjednik.

Poštivajući epidemiološke mjere vjernici su se kratko pred crkvom zadržali u razgovoru te je i ovoga puta izostalo njihovo zajedničko druženje uz večeru. No, za svoje svećenike ovoga su puta večeru pripremili bračni par Ilinka i Ante Kljajić i Filip i Ivka Čabraja.

B. Lukačević