Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Zavjetna sveta misa u Gornjoj Tramošnici
11.3.2020.Gornja Tramošnica

Svake prve subote u mjesecu, u župi Gospe od Anđela, Gornja Tramošnica, slavi se zavjetna sv. Misa u čast Gospe od Anđela. Ove subote, 7. ožujka, na ovu zavjetnu sv. Misu pristigli su i hodočasnici iz župe Srca Marijina, Foča kod Doboja, sa svojim župnikom fra Franjom Daliborom Stjepanovićem.

Nakon pobožnosti Gospi od Anđela, hodočasnici, zajedno sa župljanima Gornje Tramošnice, slavili su sv. Misu koju je, u koncelebraciji s mjesnim župnikom fra Markom Lovrićem predvodio župnik iz župe Foča. U propovijedi fra Franjo Dalibor je naglasio kako smo u ovom korizmenom vremenu svi pozvani promišljati o Marijinim žalostima, te Kristovoj muci i smrti. To nas često stavlja u napast da svoja promišljanja svodimo na poistovjećivanje svojih nevolja i briga, žalosti i tuga s Marijinim žalostima i Kristovim patnjama. Gledajući ljudskim očima, svi mi proživljavamo svoju Golgotu i nosimo svoje križeve koji nas uistinu čine sličnima Raspetom Kristu. Međutim, žalost, muka i nevolja ne smije biti glavna poveznica nas s Nebeskom Majkom i njezinim Sinom, nego njihovo predanje da se na njima provodi volja nebeskog Oca, pa i kad to znači: muku, bol, žalost, pa čak i umiranje. To predanje je zapravo ono što trebamo nasljedovati od Marije i Raspetog Isusa, jer iz njega proistječe snaga Gospinog zagovora za naše potrebe i nevolje, kao i iskrene duhovne radosti i veselja.

Po završetku sv. Mise župnik župe Foča poklonio je, u ruke župnike fra Marka Lovrića, župi Gospe od Anđela djelo Gospe Bukovačke, rad slikara Pere Vidaka iz župe Foča, po nadahnuću na Gospin lik, jedini fragment preživjele slike Ljube Laha iz fočanske filijalne crkvice sv. Juraja u Bukovcu. Ovaj fragment, poslije ratnih stradanja pronađen u ruševinama filijalne crkve u Bukovcu, župa Foča, restauriran je i upriličen za javno štovanje u župnoj crkvi na Kunari u Foči, a blagoslovio ga je Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski, prigodom obilježavanja 20 godina stradanja Bosanske Posavine, 2012. godine na Plehanu, kao zavjetnu sliku povratnika čitave Bosanske Posavine koja simbolizira neumrlu majčinu ljubav. Domaći župnik, fra Marko Lovrić, hodočasnicima je u znak zahvalnosti i ohrabrenja predao na dar Jeruzalemsku Bibliju, kao jedini pravi putokaz kako uistinu slijediti Božju volju o kojoj je govorio fra Franjo Dalibor u svojoj propovijedi.

Poslije sv. Mise upriličeno je korizmeno druženje u župnoj kući, uz skromno korizmeno čašćenje.

Nakon toga, hodočasnici su se sa svojim župnikom vratili u župu Srca Marijina, a vjernici Gornje

Tramošnice su se razišli svojim kućama, i jedni i drugi vidno zadovoljni i duhovno obogaćeni ovim susretom.

 

DFS