Najave

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Zavjetna sveta misa u čast Gospi Koraćanskoj
17.5.2021.Koraće

Zavjetnu misu u čast Gospi Koraćanskoj pod geslom „Majko dobrog savjeta budi nam utjeha i nada“, predvodio je u subotu, 15. svibnja u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću u Bosanskoj Posavini fra Anto Tomas, plehanski gvardijan. Uz domaćeg župnika fra Ivana Marića, derventskog dekana, koji je slavlje animirao i pjevanjem, suslavio je  vlč. Franjo Sitnik, grkokatolički župnik u Derventi.

Unatoč epidemiološkim mjerama zbog kojih ne mogu prelaziti granici s Hrvatskom u susjednom Slavonskom Brodu, gdje živi većina župljane te župe, okupila ih je Gospa toga dana petnaestak.

U prigodnoj homiliji fra Anto je promišljao o radosnom susretu Marije i Elizabete zapisanog u Lukinu evanđelju, te pozvao vjernike da iz tog kao i ostalih događaja u Marijinu životu više promišljaju i iznalaze u njima pouke za svoj život.  Zamolio je Koraćane da o lijepim susretima i događajima u svome životu govore drugima, zapisuju, prenose budućim generacijama kako bi ih oteli zaboravu .

„Neka nam ovaj susret bude pouka kako donijeti radost onim majkama koje donose novo stvorenje ovome svijetu. Marija, koja je Isusa donijela Elizabeti, želi ga donijeti i svima nama. Zato, vi koji ste ovdje, prenesite ostalim Koraćanima, gdje god da jesu, da svakoga 15. u mjesecu u 18 sati zastanu, otvore vrata svojih domova, otvore svoja srca i u svojim obiteljima mole barem jednu deseticu kako bi Gospa mogla doći i s njima popričati. Neka vam ta molitva bude  veza s vašim zavičajem i ovim svetim mjestom“, poručio je uz ostalo fra Anto.

Molitvom krunice i Gospinih litanije prije mise, pridružili su se te večeri molitvenom maratonu pape Franje za prestanak pandemije.      

Druženje su toga puta nastavili uz zajedničku večeru u obiteljskoj kući Adama i Gordane Lipovac.

B.Lukačević