Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Zavjetna sveta misa Gospi Koraćanskoj
16.9.2021.Koraće

Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj pod geslom „Majko dobrog savjeta budi nam utjeha i nada“,  okupila je u srijedu 15. rujna na blagdan Gospe Žalosne u župi Uznesenja Blažene Djevice u Koraću u Bosanskoj Posavini 50-ak Koraćana i njihovih prijatelja. Uz župnika fra Ivana Marića, derventskog dekana, vlč. Matu Matasovića slavonskobrodskog župnika, te vlč. Franju Sitnika grkokatoličkog župnika u Derventi večernje misno slavlje predvodio je vlč. Davor Tomić, upravitelj župa u Šumeću i Kaniži.

„Isus nam je dao Mariju za majku, a majčinska ljubav nema granica. Ona nas neprestano poziva na promjenu života, pokazuje da naš ljudski život ima smisla, ona nas usmjerava svome Sinu Isusu kako bismo išli ispravnim putem. Po Mariji nam Bog pokazuje kako nijedno naše djelo neće biti uzaludno…“, rekao je uz ostalo u homiliji vlč. Tomić i potkrijepio to nekim životnim iskustvima. Svjestan što su sve Koraćani propatili u vrijeme i poslije Domovinskog rata kada su ostali bez svojih domova, a neki i svojih bližnjih, vlč. Davor je podsjetio kako je i Gospa u svojim patnjama bila žalosna, ali je tu patnju nadvladala i oslonjena na Gospodina s vjerom u njegovu providnost nastavila živjeti. „Gospa žalosna nam govori da svoje patnje, boli, trebamo prihvatiti, nikoga ne osuđivati, ne odustajati, moliti, biti vjeran Bogu i svome poslanju i onda ćemo uz Božju pomoć moći ići dalje“, poručio je na kraju vlč. Tomić.

Nakon molitve litanija lauretanskih, koje je predvodio vlč. Tomić, zajedno su svi molili zavjetnu molitvu Gospi Koraćanskoj, koju im je tom prigodom sa slikom Gospe Koraćanske darivao župnik fra Ivan. Druženje su nastavili uz večeru u prostorijama župe, koju im je toga puta priredila Dragica Mrkalj, za čijega je supruga Ivana, poginulog branitelja služena ta misa.             

B. Lukačević