Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Zavjetna misa Gospi Koraćanskoj
17.5.2022.Koraće

Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj pod geslom „Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada“, okupila je u nedjelju 15. svibnja u župi Uznesenja BDM u Koraću u Bosanskoj Posavini sedamdesetak Koraćana i njihovih prijatelja. Večernje misno slavlje predvodio je fra Mladen Jozić, župnik u Svilaju, domaći sin. Uz župnika fra Ivana Marića koncelebrirali su fra Blažen Lipovac, domaći sin i vlč. Franjo Sitnik, grkokatolički župnik u Derventi.

Aktualizirajući Evanđelje u kojem nas Isus poziva na ljubav fra Mladen je u homiliji pojasnio kako Gospodin želi da svi budemo bogoliki, odnosno Bogu koji je sama Ljubav, budemo što sličniji. Ustvrdio je kako smo kao kršćani za to dovoljno osposobljeni te da trebamo skinuti sve maske kako bi to prepoznali te uz Božju pomoć mogli, ne samo oprostiti, nego i zaboraviti, i ljubiti svoje bližnje.

„Vrlo je teško biti istinski kršćanin. Drugi nas moraju prepoznati po tome koliko ljubim jedni druge. U ovo vrijeme tolike mržnje, zavisti, ratova… to je moguće samo ako Bogu vjerujemo, ako smo s Njim, ako nam je uzor u životu Isus, ako nam je On na prvome mjestu. Vjera je ključ za naš kršćanski život. Samo s vjerom ćemo prepoznati da je moj bližnji slika i prilika Božja.“, rekao je uz ostalo fra Mladen. Svojim je Koraćanima na kraju poručio da s tom vjerom, da je Bog sama Ljubav i uz Gospin zagovor, pođu svojim domovima s odlukom da će se truditi u svom životu činiti sve novo.

Pred Gospinim kipom na kraju je mise fra Blažen  predmolio litanije DBM i zavjetnu molitvu Gospi Koraćanskoj po kojoj joj je i toga puta sve njezine župljane stavio pod zaštitu. Uz razne nakane posebno su, kako na misi tako i u prigodnoj marijanskoj pobožnosti prije mise, molili za mir u svijetu i Ukrajini.                    

B. Lukačević