Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Zavjetna misa Gospi Koraćanskoj
18.1.2022.Koraće

Zavjetnu svetu misu u čast Gospi Koraćanskoj pod geslom „Majko dobrog savjeta budi nam utjeha i nada“, predvodio je u subotu 15. siječnja u župi Uznesenja BDM u Koraću u Bosanskoj Posavini fra Blažen Lipovac, domaći sin. Uz domaćeg župnika fra Ivana Marića, koji je animirao i pjevanje, suslavio je vlč. Franjo Sitnik, grkokatolički župnik u Derventi.

U prigodnoj homiliji fra Blažen je promišljao o ulozi majke u životu svakoga čovjeka. Na upit – isplati li se biti majka, pošao je od samoga Gospodina koji je svome jedinorođenom Sinu Isusu dao Majku Mariju te time i nama pokazao kako se isplati biti majka. „Bog misli da se isplati biti majka. On je Mariju učinio svojom majkom. Nagradio ju je za to vječnom srećom, i po tom dao čovjeku svoju sreću i slavu. Drage majke, isplati se biti majka! Makar vi ne imale topove da svoju djecu branite, dosta je jedan vaš osmjeh za vaša zaplakana i ojađena djeca budu sretna. Dovoljna je jedna vaša suza da obranite svoju djecu i od najvećeg krvnika. Vaše je majčinstvo stubište po kojem Božja ljubav silazi k čovjeku i čovjek uzlazi u nebesku sreću. Vi stvarate velikane, velike sretne ljude. Iza svakog velikog djela stoji jedan genij, a iza svakoga genija stoji jedna žena, njegova majka. Iza svakog narodnog junaka, iza svakoga sveca… pa i iza samog Spasitelja svijeta stoji majka, koja ga je učila ljubiti ljude i usrećivati ih“, rekao je uz ostalo fra Blažen.

Naglasio je kako je vječnost važnija od sadašnjosti, važnije nebo nego zemlja te kako je jedino pravo osiguranje Marijino osiguranje. Na kraju je zaključio kako nema raja bez Boga, nema uskrsnuća bez Isusa te da je vječni raj tamo gdje taj susret postane vječnost.

Na kraju mise, fra Blažen je predmolio zavjetnu molitvu Gospi Koraćanskoj kojom joj je sve njezine župljane stavio pod zaštitu. Okupila je Gospa toga dana na misi 30-ak svojih Koraćana i njihovih prijatelja.

B. Lukačević