Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Započela sanacija Gospine crkve u olovskom svetištu
6.10.2021.Olovo

Cijenjeni štovatelji i hodočasnici Gospe Olovske, objavljujemo vam da smo napokon počeli dugoočekivane radove na sanaciji crkve Svetišta Majke Božje Gospe Olovske.

Naime, prije gotovo devet godina angažirana je provjerena firma DM Projekt Mostar, koja je ranije vrlo uspješno radila na sanaciji samostanske crkve Franjevačkog samostana sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci. Firma je radila na stalnim monitorinzima na pukotinama crkve (u proljeće, ljeto, jesen i zimu kroz 4 godine) kao i ispitivanju sastava tla i temelja crkve. Nakon toga smo dobili idejno riješenje problema pukotina, koje je odobreno i od naše Franjevačke Provincije Bosne Srebrene, a naknadno i od Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH jer je naša crkva proglašeni Nacionalni spomenik kulture BiH od 2010. godine.

Nakon toga se pristupilo izradi izvedbenog projekta koji je bio gotov i odobren od navedenih institucija 2017. godine. Od tada smo radili na prikupljarnju financijskih sredstava za realizaciju projekta ali i traženju certificirane firme koja bi mogla izvesti potrebne radove. Sve je to potrajalo mnogo duže nego li se mislilo. Istina, tijekom tih godina smo pristupili onim radovima koji nisu iziskivali velike finanacijske troškove – u svibnju 2018. godine smo s Ministarstvom obrane BiH potpisali ugovori te dobili na raspolaganje strojeve i ljudstvo da se proširi prostor oko crkve kako bi se sa strojevima moglo pristupiti do samih temelja crkve. Taj dio je trajao tri mjeseca. Naknadno se koncem rujna 2019. godine proširenje oko crkve nastavilo i privelo kraju. Sljedeće su dvije godine prošle u traženju firme i financijskih sredstava.

U ožujku ove 2021. godine stupili smo u kontakt sa zainteresiranim firmama „Bašić gradnja d.o.o.“ iz Busovače i „Bišina d.o.o.“ iz Mostara koje je dale svoju ponudu. Ponuda je usvojena, potpisani su ugovori, informirana zadužena ministarstva i Zavodi za zaštitu spomenika – i 17. kolovoza, nakon proslave Velike Gospe pristupilo se radovima.

Najprije se uradio plato na ulazu u crkveno dvorište za potrebe strojeva u sanaciji crkve. Taj će se dio naknadno urediti kao garažni prostor, a ispod će postojati mogućnost izgradnje toaleta za hodočasnike.

Prije desetak dana se prešlo na samu crkvu i već su uklonjerni nogostupi oko crkve i radnici počinju s otkrivanjem temelja koji se u ovoj prvoj fazi kompletno moraju promijeniti i izgraditi novi. Uz nove temelje u planu je izrada i nove drenažne mreže oko cijelog objetka crkve.

Prema potpisanom ugovoru navedeni radovi bi se trebali završiti sredinom mjeseca prosinca ove godine.

Na proljeće nam je namjera nastaviti s daljnjim radovima koji uključuju izgradnju još dvije kule na dnu crkve koje bi se kontraforima povezale s prvim kulama i na taj način učvrstili crkvu i u temeljima i u stropu što bi rezultiralo time da se pukotine više ne pojavljuju i da cijeli objekt bude učvršćen.

Naravno da će za slijedeću fazu trebati izdvojiti ponovno velike novce i zbog toga apeliramo na sve vas, i štovateljima i hodočasnicima i prijateljima, ali i posjetiteljima ovog Svetišta Gospe Olovske i Nacionalnog spomenika kulture koji možete i želite da nam pomognete u ovom nastojanju.

U galeriji slika sanacije koje ovdje objavljujemo nalazi se i elektronska verzija afiše koji objašnjava što i kako će se raditi, ali i mogućnost uplate novčanih sredstava za pomoć projektu. Mogućnost uplate je iz cijeloga svijeta a sve potrebne podatke za to imate na navedenom letku.

Hvala svima vama koji ste do sada sudjelovali i svojim prilozima pomogli dosadašnjem našem radu. A samo radi informacije prva faza izmjena temelja, nova drenaža i plato na ulazu u crkveno dvorište koštaju nas cca 250.000 KM i taj novac smo osigurali zahvaljujući dobrim ljudima i institucijama.

fra Ilija Božić, upravitelj i čuvar Svetišta u Olovu