Najave

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Vitraji crkve u Orašju
18.7.2021.Orašje

 petak, 16. srpnja 2021. u župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju postavljen je posljednji od trinaest vitraja i kompletirano je umjetničko uređenje prozorskih otvora u župnoj crkvi u Orašju.

U novoizgrađenoj crkvi nalazi se 13 prozora u koje su ugrađeni vitraji koji prikazuju hrvatske svece i blaženike i osvjedočene prijatelje hrvatskog naroda.

U glavnoj lađi nalazi se 6 vitraja a u samom prezbiteriju 2 vitraja. Ulaskom u crkvu s lijeve strane na vitrajima su prikazani blaženi Ivan Merz i blažena Ozana Kotorska, blažene Drinske mučenice a u samom prezbiteriju sveti Nikola Tavelić, koji bojama i visinom dočaravaju njegovu mučeničku smrt. S desne strane prikazani su sveti Ivan Pavao II. koji je bio osvjedočeni prijatelj hrvatskog naroda i koji je 2003. godine u Dubrovniku proglasio prvu hrvatsku blaženicu blaženu Mariju Propetoga Petković čiji se vitraj nalazi na desnoj strani a samom prezbiteriju sveti Leopold Mandić, ispovjednik i sveta Majka Terezija iz Kalkute koja je bila osvjedočena prijateljica hrvatskog naroda.

Na crkvenom koru postavljeni su vitraji na lijevoj strani sveti Marko Križevčanim a na desnoj blaženi Augustin Kažotić.

Na pročelju crkve nalaze se vitraji svetog Franje Asiškog i svete Klare Asiške te okrugla rozeta Duha Svetoga. Rozeta bi nam trebala simbolizirati da u crkvu ulazimo i iz nje izlazimo s Kristovim mirom.

Vitraji su rađeni i u crkvu postavljani u četiri navrata. U prvom zahvatu od 2017. do 27. srpnja 2019. urađeni su vitraji svetog Nikole Tavelića, blažene Drinske Mučenice, sveti Leopold Mandić i sveta Majka Terezija.

U drugom zahvatu od 27. srpnja 2019. urađena su druga tri vitraja blažene Marije Propete Petković, blažene Ozane Kotorske i svetog Ivana Pavla II.

U trećem zahvatu 2020. urađena su pet vitraja koja predstavljaju blaženog Ivana Merza, blaženog Augustina Kažotića, svetog Marka Križevčanina, svetog Franju Asiškog i svetu Klaru Asišku.

U četvrtom zahvatu 2021. urađen je posljednji vitraj okrugla rozeta Duha Svetoga.

Plod je to poduhvata koji su župljani župe u Orašju započeli 2017. godine kako bi u crkvi postavili vitraje koji su posebna umjetnička djela koja su sastavni dio arhitekture mnogih sakralnih i javnih građevina diljem svijeta.

Godine 2017. tvrtka „Staklorad“ iz Tolise i njen vlasnik gospodin Pero Oršolić po dogovoru sa župnikom fra Antom Pušeljićem izvršili montažu vitraja (dekorativnih i uporabnih premeta od obojenog stakla) na župnu crkvu u Orašju. U kolovozu 2019. navedena tvrtka posjetila je župu Orašje i župnika fra Bonu Kovačevića kako bi njeni djelatnici nastavili izradu vitraja u crkvi u Orašju. Idejno rješenje vitraja i nacrti na staklu djelo su Roberta Mijalića, akademskog slikara iz Rijeke, a vitraji su izrađeni u radionici „Stakorad“ vlasnika Pere Oršolića iz Tolise.

Vitraje su finacirali pojedinci i obitelji župe blaženog Alojzija Stepinca kao i oni izvan župe a koji su vezani uz župu iz drugih župa.

Popis obitelji koje su darovale vitraje:

Vitraj svetog Nikole Tavelića - obitelj Ante i Anice Topić iz Orašja

Vitraj blažene Drinske Mučenice - obitelj Mate Živković iz Ugljare

Vitraj sveti Leopold Mandić - Mara Stanić i župljani

Vitraj svete Majke Terezije - obitelj Kaje Damjanović

Vitraj blažene Marije Propete Petković - obitelj Ilije i Mirjane Ćekić iz Orašja

Vitraj blažene Ozane Kotorske - obitelj Josipa i Marije Babić i djeca Gabrijela, Mihael, Antonio i Valentina iz Orašja

Vitraj svetog Ivana Pavla II. - obitelj Ilije Oršolić - Tomić iz Oršaja

Vitraj blaženog Ivana Merza - zahvalni vjernici iz Orašja, Ugljare i Donje Mahale

Vitraj blaženog Augustina Kažotića - zahvalni vjernici iz Orašja, Ugljare i Donje Mahale

Vitraj svetog Marka Križevčanina - zahvalni branitelj HVO iz Orašja

Vitraj svete Klare Asiške - zahvalni vjernici iz Orašja, Ugljare i Donje Mahale

Vitraj svetog Franje Asiškog - prvopričesnici i krizmanici generacija 2020.

Vitraj rozeta Duha Svetoga –-zahvalna vjernica za uslišane molitve po zagovoru blaženog Alojzija Stepinca Manda Tadić iz Marković Polja župa Krepšić i obitelj Zlatka i Snježane Živković i kći Helena iz Dusina – Oršaje.

Poštovani župljani, dragi posjetitelji, braćo i sestre,

zahvaljujemo se umjetniku koji je svakim vitrajem unijo novo svjetlo, toplinu i duhovnost crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju. Nadamo se i vjerujemo da će ovi vitraji hrvatskih svetaca i blaženika i osvjedočenih prijatelja hrvatskog naroda i njihova sakralna toplina trajati i duhovno nas podsjećati na vjernost hrvatskog naroda Crkvi a ujedno nas vjernike pozivati da istu poruku duhovne topline naši svetaca i blaženika prenosimo u svoje obitelji. Nadamo se da će ova crkva blaženog Alojzija u Orašju ispunjena hrvatskim svecima i blaženicima biti mjesto duhovnog okupljanja i zajedničke molitve, ali i svih drugih susreta, posebno mlađih župljana koji svakodnevno u ovom prostoru pronalaze svoj mir i radost. Zahvaljujemo se Bogu, donatorima vitraja i svim ljudima dobre volje koji su na bilo koji način bili podrška u izradi vitraja, ali i u daljnjoj obnovi naše crkve.  Na kraju izražavam radost i zadovoljstvo zbog postavljanja vitraja u našoj crkvi. Sve vas pozdravljam i zahvaljujem se svima vama koji ste dali ljudsku i molitvenu potporu a posebno obiteljima koje su darovale vitraje a svim pojedinim donatorima koji su pomogli da ovi vitraji hrvatskih svetaca i blaženika i osvjedočenih prijatelja hrvatskog naroda ugledaj svjetlo dana.

Mir i Božji blagoslov neka vas prati!

fra Bono Kovačević