Najave

4.9.2021. Međugorje

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Uvođenje u župničku službu u župi Gvozd
22.2.2021.Gvozd

Na prvu korizmenu nedjelju pred velikim brojem vjernika 21. veljače 2021. biskup Vlado Košić je predvodio misno slavlje u župi sv. Petra i Pavla u Gvozdu. Tom prigodom je uveo službeno novoimenovanog župnika u službu župnika.

Na početku misnog slavlja Lucija Vuković je pročitala novi dekret u kojem se imenuje novi župnik župe sv. Petra i Pavla u Gvozdu. Biskup Vlado Košić se u svojoj propovijedi na prvu korizmenu nedjelju osvrnuo na važnost korizme kao priprave kroz molitvu i dobra djela za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Kao sto je Noa plovio 40 dana morem čišćenja za novi početak i novu šansu čovječanstva, tako je i Isus prošao 40 dana kroz pustinju kušnja za novi početak ljudskog spasenja. Isus nas je pozvao kroz riječ, budući da je on ta živa Riječ, kako bilježi evanđelist Marko: ‘Ispunilo se vrijeme, približilo se Kraljevsto nebesko! Obratite se i vjerujte Evanđelju!’. I naš narod je nedavno proživio Domovinski rat i progonstvo. No, to nije poremetilo put spasenja jer je Bog uvijek s nama. Zato se uvijek trebamo moliti i trebamo se uvijek oslanjati na Boga koji je na križu pobijedio grijeh i smrt i zapečatio novi Savez ljubavi između Boga i čovjeka. Na koncu svoje propovijedi biskup se prisjetio prethodnog župnika pokojnog fra Tomislava Jurića koji nas je iznenada napustio pred Božić. Naglasio je da novi župnik nastavi tamo gdje pokojni Tomislav stao.

Na kraju sv. mise župnik fra Marko Hrgota se zahvalio biskupu na povjerenoj župskoj službi kao i svim vjernicima koji su svojim dolaskom uzvelicali ovo sveto misno slavlje. Iza sv. mise slijedio je skromni ručak uz druženje i susret s biskupom i novim župnikom. Na zajedničkom ručku su bili don Ivo Borić, policijski kapelan koji je svojim pastoralnim angažmanom vodio i pratio župsku zajednicu zbog iznenadne smrti pokojnog župnika Tomislava Jurića, i dekana Vlc. Ivice Mađera župnika u stradaloj župi od zadnjeg potresa u Glini.

M. H.