Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Uskrsni ponedjeljak u Podmilačju
6.4.2021.Podmilačje

Pred više od tisuću vjernika  u podmilačkom svetištu  sv. Ivana Krstitelja kod Jajca,  svečano sveto euharistijsko slavlje predvodio fra Nikica Vujica, definitor i ekonom Provincije Bosne srebrene uz koncelebraciju još petorice  svećenika i jednog đakona

Tradicionalno uskrsni ponedjeljak svečano se slavi u župi i svetištu sv. Ivana Krstitelja  u Podmilačju. Pored domaćih vjernika sudjeluju vjernici iz cijeloga jajačkog kraja. Iz župe Jajce, Dobretići, Mrkonjić Grad i Liskovica kao i mnogi drugi hodočasnici. Usprkos ovoj pandemiji slavlje na otvorenom, na velikom vanjskom oltaru, pruža ljudima i mogućnost sudjelovanja na euharistijskom slavlju i pridržavanju mjera opreza. Stigao je i veliki broj ljudi iz inozemstva, tj. raznih europskih zemalja gdje su naši sugrađani otišli.

Euharistijom je slavljem, sa početkom u 11h, predsjedao fra Nikica Vujica, član uprave provincije Bosne srebrene i njezin ekonom, uz njega sudjelovali su gvardijan jajačkog samostana fra Vinko Marković zajedno sa još četvoricom svećenika i jednim đakonom. Propovijedao je fra Žarko Lučić, OFM Cap, župnik i gvardijan u svetištu Gospe od Pišana u Splitu, inače rodom iz župe Podmilačje.

U svojoj homiliji fra Žarko je napomenuo da slavimo uskrsnuće kao centralni događaj i najveću tajnu naše vjere. Gospodin Isus Krist je i prije uskrsnuća pokazao svoju božansku moć uskrisivši Lazara i to četvrti dan kada je proces raspadanja već poodmakao. Isus je došao tek nakon nekoliko dana da bi snaga Lazareva uskrsnuća bila upečatljivija za sve ljude i da bi se Kristova božanska moć nad životom i smrti u potpunosti očitovala.

I pored svoga božanstva, Isus Gospodin se podložio smrti a Bog Otac ga je uskrisio i time zauvijek pobijedio tamu grijeha i samu smrt pojavivši se živ. Tomu  prvi svjedoci  bijahu žene. Žene su otvorene životu i zato su senzibilnije od muškaraca u prepoznavanju impulsa života i životne radosti. Zatim apostoli koji prosvjetljeni pouskrsnom vjerom pronalaze i svjedočanstva u Pismima da Krist treba da uskrsne od mrtvih a sjetili su se i njegovih riječi koje im je za zemaljskog života, prije muke i uskrsnuća, nagovijestio.

Mnogim ljudima današnjice nažalost nedostaje snage da povjeruju u Isusa Krista kao Boga i čovjeka. Za njih je neshvatljivo da bi Bog postao čovjekom. To bi bilo Božje poniženje. Donekle mogu prihvatiti Boga tvorca tolikih planeta ali Boga koji intervenira u ljudsku povijest ne prihvaćaju.

Za nas vjernike Krist je svojim slavnim uskrsnućem proslavio Oca na nebesima, pokazao svoju božansku sinovsku moć i dao šansu svima koji u njega povjeruju da sudjeluju u njegovoj slavi – vlastitom uskrsnuću i pobjedi nad smrću, naglasio je propovjednik.

Poslije euharistije vjernici su nastavili bratsko druženje uz uobičajeno tucanje uskrsnim jajima i radostan susret sa svojim bližnjim od koji su mnogi došli iz inozemstva da u svojoj domovini prožive uskrsnu radost kao i zajedništvo sa  svojim najbližima.

Prigoda je ovo da se nadamo i pobjedi nad ovom pandemijom koja otežava život ljudima diljem planete na svim razinama ali radost bratskoga susreta doprinijeti će lakšem nadilaženju svih patnji i poteškoća sa nadom u Krista uskrsloga. S ovim riječima  su u ime jajačkih franjevaca na čelu sa gvardijanom fra Vinkom Markovićem i podmilačkim župnikom i upraviteljem svetišta, fra Filipom Karadžom, svim vjernicima zaželjeli  sretan i blagoslovljen Uskrs 2021. godine.

 

Izvor: Župa Podmilačje