Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Uskrs u župi blaženog Alojzija Stepinca
6.4.2021.Orašje

Nakon euharistijskog slavlja na Veliki četvrtak, Obreda Velikog petka i Vazmenog bdijenja, u našoj župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju nedjelja Uskrsnuća Gospodinova proslavljena je misnim slavljima u 9 i 11 sati. Tijekom misa okupilo se mnoštvo vjernika koji su obnovili svoju vjeru u Kristovo uskrsnuće i proslavili najvažniji kršćanski blagdan. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Bono Kovačević uz koncelebraciju đakona fra Josipa Jazvića i devet ministranata.

Liturgijsko pjevanje animirao je Dječji župni zbor pod ravnanjem profesorice Magdalene Mišković. Tijekom Svetog vazmenog trodnevlja službu riječi i molitvu vjernika animirali su članovi liturgijske sekcije, dječjeg zbora, ministranti i ostali vjeroučenici.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, uslijedila je homilija. U prigodnoj propovijedi đakon fra Josip je kazao kako se treba veseliti i radovati na ovaj dan, jer nema većeg događaja od uskrsnuća Isusova, nema mraka u kojem ne može zasjati svjetlost uskrsnuća, pa makar taj mrak bio koronavirus, makar taj mrak bilo naše sljepilo, naše beznađe, pa makar taj mrak bila naša zloća i pokvarenost, jer svjetlo uskrsnuća svijetli u tami, i tama ga ne obuze.

Na kraju mise i završnog uskrsnog blagoslova pozdravljajući okupljene na misi župnik fra Bono čestitao je Uskrs, najveću kršćansku svetkovinu a zatim su djeca župe prisutnim vjernicima uputili iskrene i srdačne čestitke povodom Uskrsa riječima: „Mi, djeca danas želimo punim srcem klicati s psalmistom: „Gospodnja me uzdignu desnica, Gospodnja se proslavi desnica! Ne, umrijeti neću, nego živjeti, i kazivat ću djela Gospodnja!“, te poticani veselim glasom uskrsnih zvona i slušanjem uskrsnih pjesama izvija se iz našeg dječjeg srca, iz dubine naše dječje duše zanosni poklik i stapa se u milijunima kršćana u jedan glas: USKRSNU KAKO JE REKAO!“.

Na kraju župnik se zahvalio svima onima koji su sudjelovali u organiziranju i pomaganju oko nadolazećih uskrsnih blagdana a posebno onima koji su sudjelovali u obredima Velikog tjedna. Na kraju sv. Mise oko oltara su se natiskala djeca, koja uvijek fra Bonu spremno poslušaju kad ih pozove da dođu oko oltara, jer su oni najljepše cvijeće koje može u svečanim Misama zakititi oltar i crkvu. Zatim djeci su podijeljeni simbolični uskrsni darovi uz bojano uskrsno jaje. Uskrsni darovi jesu dar Karitativnog društva kruha sv. Ante Franjevačke provincije Bosne Srebrene iz Zagreba-Dubrave. Župnik se zahvalio fra Stipi Karajici i djelatnicima kruha sv. Ante i svim ljudima dobre volje što su ovom velikom gestom razveselili našu djecu za Uskrs.

Poslije sv. Mise vjernici su pošli svojim kućama na zajednički obiteljski ručak.

Proslavi Uskrsa prethodila je Korizma i pobožnost križnog puta, Cvijetnica i blagoslov grančica, Misa posljednje večere na Veliki četvrtak i Getsemanska ura i molitveno bdijenje,  obredi Velikog petka i molitveno bdijenje kod Isusova groba  koje su predvodili ministranti, blagoslov hrane prijepodne na Veliku subotu i Vazmeno bdijenje koje je započelo Službom svjetla, potom nastavljena Službom riječi i Krsnom službom, a zatim kao vrhunac uslijedila je euharistijska služba.

fbk