Najave

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
U molitvi jedni za druge proslavljen patron u Domaljevcu
26.7.2018.Domaljevac

Župa Domaljevac proslavila je 26. srpnja blagdan sv. Ane i Joakima, nebeskih zaštitnika. I ove godine, kao i prethodnih u ovom ravničarskom kraju Posavine, na blagdansku svetu misu okupio se velik broj  vjernika. Okupili su se vjernici, štovatelji ovo dvoje svetaca, zaštitnika župe i kršćanske obitelji, iz okolnih župa toliškog kraja i Šamačkog dekanata. Na blagdansku misu već treću godinu zaredom došli su i hodočasnici  iz župe Tolisa pješice sa svojim župnim vikarom fra Marinkom Živkovićem. Također, na rodnu grudu došli su i naši brojni župljani koji su na privremenom radu u inostranstvu. 

Blagdansku svetu misu uz koncelebraciju mjesnog župnika fra Blaža Markovića i 17. svećenika samostanskog područja Tolise i Šamačkog dekanata  predvodio je župni vikar župe sv. Ilije u Kiseljaku fra Drago Perković, koji je prije 27 godina bio župnik župe sv. Ane i Joakima u Domaljevcu. Za vrijeme propovijedi fra Drago je govorio o važnosti obiteljskog života.

Blagdanu sv. Ane i Joakima, u Domaljevcu su prethodile svete mise trodnevnice. Svete mise trodnevnice predvodio je fra Marinko Živković, župni vikar iz Tolise uz koncelebraciju fra Bone Kovačevića, župnog vikara, fra Ive Živkovića, dušobrižnika u Njemačkoj i fra Joze Puškarića, župnika iz Donje Tramošnice. U zanimljivim i nadahnutim propovijedima za vrijeme svetih misa trodnevnica fra Marinko je govorio o milosti i milosrđu Božjem koje je prožeto ljubavlju prema čovjeku.

Također, blagdanu sv. Ane i Joakima za vrijeme svetih misa trodnevnica je prethodila sveta ispovijed i zajednička molitva krunice za obitelj kao priprema za Obiteljski dan u BiH. Prvoga dana trodnevnice molili smo krunicu i litanije Svetoj obitelji. Drugoga dana molili smo jedni za druge i pokazali kršćansku ljubav i pažnju a trećega dana kao vjerni štovatelji svete Ane molili smo se i zahvalili Presvetom Trojstvu što je proslavio i odabrao svetu Anu da postane majkom prečiste Djevice.

Molitvu krunice i litanije, razne prigodne molitve za obitelj i kao molitve jedni za druge, pobožnost svetoj Ani, službu riječi i molitvu vjernika za vrijeme misa trodnevnica kao i na sam dan patrona kao duhovnu pripravu za patron naše župe animirali su naši ministranti, framaši, župni zbor, mladi iz benda "VIS Fenix" te čitači iz liturgijske sekcije čitača.

Pjevanje za vrijeme misa trodnevnica i na sam dan patrona animirao je župni zbor i bend mladih "VIS Fenix".

Na kraju misnog slavlja župnik fra Blaž se zahvalio svima koji su doprinijeli da priprava patrona naše župe prođe u molitvi i kršćanskom duhu.

Poslije svete mise zaigralo se i kolo a nakon toga druženje se nastavilo u obiteljima oko zajedničkog obiteljskog ručka.

Također, na svetoj misi sudjelovale su i sestre Franjevke misionarke iz Bolivije, Ruande i naša s. Vedrana rodom iz Uzdola, a radi i djeluje u misiji u Ruandi.

Župa Domaljevac