Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Tau kojeg su zajedno izgradili hercegovački i bosanski novaci
27.4.2021.Humac

U novicijatskom vrtu franjevačkog samostana na Humcu, nakon sedam mjeseci rada nastalo je pravo čudo: „tau“ - prepoznatljivi znak franjevačke obitelji. Projekt je to i djelo franjevačkih novaka - njih jedanaest - i njihovih odgojitelja. Iako to nije neko veliko djelo na općem planu, ipak je to za novake jedno monumentalno djelo koje predstavlja istinsko čudo zajedništva kao i stvaralačke vjere, nade i ljubavi kojim se oni osobno i životno odzivaju na Isusov poziv slijedeći serafskoga Oca Franju. Zdanje je to napravljeno od hercegovačkog kamena, a unutrašnjost ispunja corpus Krista. Zbog konfiguracije terena trebao se stopiti s prirodom, a ipak u njoj ne nestati. Tau je dug 18 metara a zid, od fino klesanog kamena, dugačak je 52 metra. Corpus na vrhu „tau-a“ izrađen je po prijedlogu i nacrtu akademskog kipara Tonia Kozarića.

Znak tau u Bibliji nalazimo kod proroka Ezekiela. Grad Jeruzalem u njegovo vrijeme bio je preplavljen poganskim kultovima, narod se odmetnuo od Boga. Zbog ovakve uvrede naroda, Jahve je odlučio uništiti grad. Poslao je jednog čovjeka s naredbom: "Prođi posred grada Jeruzalema i upiši znak tau na čelo svih koji zapomažu i uzdišu nad grozotama počinjenima u Gradu… ali na kome bude znak tau, njega ne dirajte." (Ez 9).

Sveti se Franjo prvi put susreće sa znakom „tau“ za vrijeme Četvrtoga lateranskog sabora, 1215. godine, u Rimu. Papa Inocent III. imao je propovijed na temu: "Bogu nije stalo do smrti grešnika". Između ostalog je rekao: "Tau" je posljednje slovo hebrejskog alfabeta i vraća križ u onaj oblik koji je on imao prije no što je Poncije Pilat na njegov vrh pribio svoj natpis. Ovaj znak nosi svatko na čelu, tko snagu križa dokazuje u svojim djelima, prema Apostolovoj riječi: "Svoje ste tijelo s njegovim strastima i požudama pribili na križ... A ja se jedino želim dičiti križem Isusa Krista, Gospodina našega, po kojem je meni svijet razapet, i ja sam razapet svijetu."

Poslije te propovijedi, Franjo je izabrao znak „tau“ kao svoj osobni pečat u kojem pronalazi smisao kako svoga osobnog posvećenja tako i unutrašnji smisao svoga bratstva. Od tada se uvijek potpisivao ne svojim imenom nego sa znakom „tau“ na bilo kojem dopisu ili pismu kojeg je pisao. Tako je „tau“ postao njegov znak i njegov potpis. Franjo je od različitih oblika križa najviše volio znak „tau“. S ljubavlju je meditirao ovaj znak križa, s ljubavlju ga ispisivao i crtao primajući na kraju svoga života i sam znakove Kristove muke i ljubavi – stigme. Sva povijest sv. Franje obilježena je tim znakom. Tim se znakom označava život koji se daruje iz ljubavi za druge. "Sveti je čovjek naime uvelike častio taj znak. U razgovoru ga je često preporučivao i vlastoručno ga stavljao na pisma što ih je slao, kao da će sve njegovo nastojanje prema prorokovoj riječi biti u tome da slovom  »tau« obilježi čela ljudi koji tuguju i plaču (Ez 9, 4), koji su se istinski obratili Isusu Kristu" (1 Bon 4, 9). 

U subotu 27. ožujka, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko blagoslovio je „tau“ u prisustvu meštra novaka fra Stanka Mabića, humačkog gvardijana fra Daria Dodiga, bosanskih "ujaka" fra Mire Relote i fra Marka Ešegovića, postulanata s njihovim odgojiteljem fra Ikom Skokom, fratrima iz samostana, kao i brojnih prijatelja i dobročinitelja. 

Fra Stanko je na početku svečanosti rekao kako su „tau“ u potpunosti vlastitim rukama izgradili ovogodišnji novaci, njih deset iz Hercegovačke franjevačke provincije i jedan novak iz Bosne Srebrene koji "godinu kušnje" provodi zajedno sa subraćom iz Hercegovine. 

Zagledajući se u ovaj "novački tau“, neka u nama odzvanjaju Kristove riječi: "Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!" (Mt 5, 48). Nema savršenosti bez križa i Krista raspetoga u nama.  Po križu (tau-u) otkrivamo u sebi Božje ime te njegovu prisutnost činimo razgovjetnijom u našem životu. 

fra Filip Jakov Šero