Najave

21.2.2021. Bistrik/Sarajevo

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Sveta misa za početak školske godine
14.9.2020.Orašje

„Dragi Isuse blagoslovi sve đake, njihove roditelje i nastavnike

U oraškoj župi blaženog Alojzija  Stepinca u nedjelju, 13. rujna vjeroučenici osnovne i srednje škole, njihovi roditelji, vjeroučitelji i učitelji na pučkoj svetoj misi molili su da svjetlo Božje mudrosti i ljubavi siđe na sve škole i učenike, na kršćane i onu drugu braću i sestre koja nisu krštena.

Program misnog slavlja i zaziv Duha Svetoga na početku nove školske i vjeronaučne godine održavao se pod geslom: „Dragi Isuse blagoslovi sve đake, njihove roditelje i nastavnike!“ Geslo misnog slavlja uzeto je s panoa kojeg je za ovu prigodu osmislila naša ministrantica Anđela Oršolić zajedno sa svojom sestrom Emanuelom.

Program kroz Misno slavlje koji se sastojao od prigodnih molitava prilagođene za ovu prigodu animirali su vjeroučenici, vjeroučitelji i učitelji. Molitvu vjernika animirali su ministranti, učenici, ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici a dječji zbor animirao je pjevanje pod ravnanjem Magdalene Arlović.

Na početku misnoga slavlja troje vjeroučenika kao uvod u misno slavlje izrekli su molitve sa zazivom Duhu Svetomu za sretan i uspješan početak nove nastavne godine tražeći najprije nebesko kraljevstvo pomoću sedam Darova Duha Svetoga.

Misno slavlje je predvodio fra Bono Kovačević, župnik. U svome pozdravu a i samoj homiliji fra Bono je istaknuo kako u svakome kršćanskom zvanju neizostavna je molitva i kako smo pozvani snagom Duha Svetoga koji je na početku naših života, naših misli i djela da se molimo za sve naše životne potrebe bez obzira bila to škola, fakultet i posao.

U molitvi vjernika učenici molili su da svi učenici darom Duha Svetoga vrijeme škole iskoriste za rast u mudrosti i znanju, a nadasve za razvijanje darovanih talenata te budu spremni prihvaćati prave vrednote koje škola nudi kroz odgoj i obrazovanje; za strpljivost i dobrotu učitelja i vjeroučitelja da otvore svoj razum i srce Duhu Svetome kako bi ispravno razumjeli i s ljubavlju poučavali povjerene im učenike; za zdravlje, posao i mir u srcu roditelja da budu radosni odgojitelji povjerene im djece ispunjeni povjerenjem, strpljivošću i ljubavlju.

Na završetku Misnog slavlja djeca su se okupila ispred oltara, gdje je bilo odloženo nekoliko školskih torbi a dvije srednjoškolke izmolile su Molitve za učenike i učitelje. Prije završnog misnog blagoslova svi zajedno smo izmolili Molitvu Gospi za pomoć kod učenja. Nakon toga uslijedio je blagoslov školaraca i njihovih torba, sa željom da im ova godina bude uspješan korak u životu i da nauče ići u susret drugima, sebi samima i Bogu.

Po završetku Misnog slavlja učenici su dobili na dar Molitve prije učenja za svaki dan u tjednu sa sličicama sv. Augustina, sv. Ante, sv. Josipa Kupertinskog, sv. tome Akvinskog, Blažene Djevice Marije i blaženog  Alojzija Stepinca, zaštitnika naše župe.

 

fra Bono Kovačević