Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Sveta misa na ostatcima pavlinskoga samostana
6.9.2021.Vojnić/Petrova Gora

Planinarsko društvo „Petrovac 512“ iz Vojnića, Policijska kapelanija Sv. Kvirina Sisačkog, Policijske uprave sisačko-moslavačke, župa sv. Ante Padovanskog, Vojnić – sa župnikom fra Ivom Bošnjakom i fra Markom Hrgotom, župnikom u Gvozdu organizirali su planinarenje na Petrovu goru (ne samo rekreativno nego i duhovno) pod geslom: Mens sana in corpore sano: ZDRAV DUH U ZDRAVOM TIJELU.

Ove godine 5. rujna 2021., po treći put, služena je sveta misa na zidinama Pavlinskog samostana u 11,00 sati. Misu je predvodio i propovijedao fra Ivan Kramar, policijski kapelan PU dubrovačko-neretvanske (2019. g. prvu misu nakon 471 godine predvodio je biskup u miru msgr. Ivan Milovan, a 2020.g. predvodio je sisački biskup msgr. Vlado Košić).

Na temelju evanđelja Mt 5,13-16 propovjednik je među ostalim istaknuo kako kršćanin svojim djelima i cijelim svojim životom mora biti vidljiv kao grad na uzvišenome mjestu, uočljiv ili - više nije kršćanin. I u svojoj kući, među svojima, valja mu biti na vidljivu mjestu, svojim ponašanjem mora biti prepoznatljiv svojim ukućanima, a ne ponavljati ono što drugi rade ili slijepo izvršavati ono što od njega drugi traže. Sol i svjetlo, iako tako maleni količinski, kvalitativno su vrlo moćni. I samo jedan Isusov potpuni učenik čini više od stotine polovičnih. I malo soli čini stvari drukčijima, i malo svjetlo ogromnu tamu čini prohodnom. Sol je Božja mudrost u svijetu, sol je sud Božje riječi svijetu, a svjetlo je Božja milost svijetu. Kršćanin je poput soli – čovjek proročke Božje opomene ljudima da se međuljudski odnosi ne sunovrate u bljutavost i laž; kršćanin je poput svjetla – čovjek koji pokazuje Isusov put u mrklinama, svjedok je Božje utjehe i topline i onda kada izgleda da sve propada.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima se obratio naš dragi gost, akademik i književnik Luko Paljetak pročitavši svoju pjesmu Prolegomena za staru ljubav. Citiramo ulomak …

„Mogli smo našim tijelom čuvati cvijet od leda

i biti divno uho koje od sreće cvati

dok usred polja sluša arije plavih vlati

i mogle su nam žene rađati divna čeda

da igraju se tiho uz vodu i da grnce

od dobre zemlje prave i  da se sretna smiju

mogli smo svakoj grani dobrote malo dati

da pjevaju da jedu od tijela i da piju

od poljubaca sunca da osjetimo trnce

zašto smo puni zloće i zvijezde htjeli klati.

 

Među brojnim hodočasnicima bio je i dr. Orih Rabi iz Jordana. Na koncu je župnik fra Ivo Bošnjak zahvalio svim organizatorima i hodočasnicima koji su sudjelovali u ovome slavlju.

Ivica Josipović