Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Svečano proslavljen blagdan Velike Gospe i patron župe i samostana Tolisa
16.8.2020.Raščica/Tolisa

Središnji dio proslave blagdana Velike Gospe ujedno i patrona župe Uznesenja Marijina Tolisa, pred velikim brojem vjernika, obilježilo je svečano euharistijsko slavlje na platou ispred Franjevačkog samostana i župne crkve, koje je predvodio generalni definitor franjevačkog reda u Rimu dr. fra Ivan Sesar u suslavlju s još 30-tak svećenika. Proslavi patrona župe prethodilo je deveto zavjetno hodočašće selima župe Tolisa, na kojem su vjernici hodeći uz Gospin kip, molili za milost i zagovor nebeskoj Majci, a nastavili su misama trodnevnicama koje su predvodili fra Mirko Mišković, fra Franjo Ninić i fra Marko Lovrić.

Pozdravne riječi uputio je gvardijan fra Mario Jurić, pridružujući se čestitkama i pozdravima braći svećenicima, vjernicima pristiglim iz domovine i inozemstva, te brojnim hodočasnicima koji su pod tornjeve posavske katedrale, pješačeći stigli iz župa Domaljevac, Grebnice, Oštra Luka-Bok i Tramošnice, te izrazio zahvalnost propovjedniku fra Ivanu na poticajnim riječima vjere i zahvalnosti nebeskoj Majci.

Propovjednik fra Ivan Sesar je zahvalio vjernicima na dolasku u velikom broju, te pohvalio posavsku mladost koja je za ovu svečanost obukla predivne narodne nošnje koje su ogledalo ljepote ovoga kraja. Podsjetio je kako su fratri i narod kroz dugu povijest Bosne, uvijek bili neraskidivo vezani, pa neka tako bude i ubuduće. Posavina je, rekao je fra Ivan, preživjela sve nevolje zato što se naše majke, bake i prabake nisu bojale života, a djedovi i pradjedovi nisu žalili krvave žuljeve.

„Poštenje je bilo važnije od bilo kakvog bogatstva, a Nebeska Majka Marija bila je uzor da se čak i u siromaštvu može biti radostan i u radosti moliti i pjevati, pohoditi i pomagati bližnjega u potrebi. Te vrline krasile su ovaj predivni posavski kraj i narod i to je bila ta čarobna formula preživljavanja svih nevolja i nedaća kroz povijest ovih prostora“, rekao je fra Ivan i poručio, „Braćo i sestre, potrebno je prigrliti svoj vlastiti i križ i hrabro ga nositi naprijed, upravo kako su ga nosili naši djedovi i pradjedovi na ovim prostorima, a u tome nam Blažena Djevica Marija može i mora biti istinski uzor, putokaz nade i utjeha u vremenu u kojem živimo. Narod ovoga kraja nadživio je sve nedaće i nevolje, upravo zato što nije bježao od križa i što je nebesku Majku Mariju uvijek imao kao svoju zagovornicu“, riječi su koje je fra Ivan Sesar naglasio u svojoj nadahnutoj propovijedi pred velikim brojem vjernika na proslavi u Tolisi. Misno slavlje obogatio je nastup župnih zborova, a proslava blagdana Velike Gospe tradicionalno je završila uz zvuke posavske šargije i violine, a vjernici su uz kolo dali obol tradiciji proslave velikog blagdana.

Marko Mišković