Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Svečanim slavljem obilježeno Stepinčevo u Canberri
11.2.2020.Canberra

I ove godine tradicionalno se je u Canberri obilježilo Stepinčevo, blagdan blaženika, kardinala Alojzija Stepinca. Tradicija proslave Stepinčeva, inače nebeskog zaštitnika Hrvatskog katoličkog centra Canberra-Queanbeyan (HKC), započela je 2011. godine, na 40. obljetnicu HKC, kada je i postavljen kip blaženog Stepinca ispred župne crkve.

Proslavu ove godine uveličali su posebni gosti iz Hrvatske: fra Mario Križanac iz Koprivnice, koji je predvodio misno slavlje, te vlč. Gabrijel Jagarinac iz Šibenika. Uz njih misnom slavlju koncelebrirali su naši 'lokalni' fratri: fra Ivo Tadić iz Wollogonga te fra Miroslav Jelić, župnik iz Canberre. Glavnom slavlju prethodila je trodnevnica koju je predvodio vlč. Jagarinac.

Unatoč lošoj vremenskoj prognozi (doduše, za australske pojmove izvrsnoj s obzirom da je donijela dugo očekivanu kišu), događaj je bio izvrsno posjećen. Osim kanberskih vjernika, na proslavu su došli i vjernici iz Sydneya i Wollongonga, ponukani ne samo svečanim događajem, već i obnovljenom oltarom kanberske crkve koju već nekoliko godina, naporima kanberske župne zajednice i neumornog fra Miroslava, krasi novo ruho.

Nakon duhovne obnove, u skladu sa starim hrvatskim običajem, proslava je nastavljena za svečanim blagdanskim stolom. Dobro se jelo, umjereno pilo, veselo pjevalo, pa čak i plesalo. Kulturni dio programa ispunjen je nastupom HKUD-a 'Blaženi Alojzije Stepinac', čije ime također potvrđuje značaj ovog velikog hrvatskog blaženika i čovjeka za hrvatsku zajednicu u Canberri. Za dobru zabavu potrudio se glazbeni sastav iz Sydneya. Obradovalo nas je da su proslavi nazočili i hrvatska veleposlanica u Canberri, gđa Betty Pavelich te veleposlanik BiH g. Mirza Hajrić, potvrđujući odlične lokalne diplomatsko-crkvene odnose.

Dok su naši gosti iz Hrvatske već nastavili put dalje (želimo im sretan put), hrvatska župna zajednica u Canberri sprema se za novi događaj: misno slavlje za posvetu novog oltara u župnoj crkvi koje će 23. veljače predvoditi kanberski nadbiskup Christopher Prowse. A kakvo li nas tek slavlje za Stepinčevo očekuje sljedeće godine kada HKC slavi 50. obljetnicu svoga postojanja! Svi su naravno, dobrodošli!

 

Ivana Damjanović