Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Svečani zavjeti četvorice franjevaca Bosne Srebrene
12.10.2021.Busovača

U nedjelju 10. listopada u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Busovači, četvorica mladih franjevaca Franjevačke provincije Uzvišenja sv. Križa – Bosne Srebrene, položila su svoje svečane (doživotne) zavjete u Redu manje braće i time postali punopravni članovi naše Provincije. 

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je provincijal fra Jozo Marinčić u suslavlju župnika fra Zorana Jakovića i meštra bogoslova fra Danijela Nikolića i ostalih svećenika pristiglih u koncelebraciji. 

Ovogodišnji kandidati bila su sljedeća braća: fra Mile Beljo (župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – Rama/Šćit), fra Drago Blažević (župa Uznesenja BDM – Uskoplje/Gornji Vakuf), fra Nikola Livaja (župa sv. Ante Padovanskog – Busovača) te fra Stjepan Orkić (župa Uznesenja BDM – Tolisa). 

Nakon pročitanog evanđeoskog ulomka i prozivke kandidata, provincijal se u svojoj propovijedi osvrnuo na nedjeljno evanđelje i riječi: „Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni? Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.“ (Mk 10, 17.28) 

Kazao je da Bog, koji je punina i radost, one koji su spremni i slobodni odazvat se pozivu i čeznu za njim, poziva u svoju blizinu, a svečanozavjetovanicima je poručio da se uče vježbati u franjevačkoj duhovnosti i predajama našega Reda i Provincije. 

Nakon homilije uslijedio je sam čin obreda zavjetovanja u provincijalovim rukama. 

Misno slavlje uzveličao je župni zbor i zbor bogoslova Franjevačke teologije u Sarajevu pod ravnanjem prof. Irene Čavara i maestra fra Emanuela Josića, a također svojim ministriranjem pomogli su naši bogoslovi na čelu s liturgičarem fra Danijelom Lukićem. 

Po završetku mise uslijedilo je čestitanje i zajednička fotografija, a u prostorijama župne kuće ručak u obiteljskom ozračju. 

Mladoj braći po zagovoru sv. Franje želimo obilje Božjeg blagoslova u njihovom redovničkom životu. 

fra Filip Jakov Šero