Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Slavlje Svete pričesti u župi Orašje
1.7.2020.Orašje

Hvala dragom Bogu na lijepom danu i božanskom prvopričesničkom daru.

U nedjelju, 28. lipnja 2020. u župi blaženog Alojzija Stepinca bio je svečan dana. Naime, sakrament kršćanske inicijacije, Svetu pričest, primila su djeca ove župe. Pod pučkom svetom misom koju je predvodio župnik fra Bono Kovačević, devetnaestero djece (8 dječaka i 11 djevojčica), pristupilo je po prvi put sakramentu pričesti.

Svečanosti ovog misnog slavlja pridonijeli su i sami prvopričesnici sudjelovanjem u misnom slavlju svojim recitacijama, molitvom vjernika i prinosom darova.

Također, u misnom slavlju sudjelovali su i roditelji prvopričesnika koji su animirali službu riječi i pojedine dijelove samog prvopričesničkog slavlja.

Pjevanje za vrijeme misnog slavlja animirao je dječji župni zbor pod ravnanjem gospođica Magdalene Mišković i Magdalene Arlović.

Za ovaj dan pripremao ih je župnik fra Bono Kovačević. Tijekom vjeronaučne godine odnosno župne kateheze djeca su uspješno savladala prvopričesničko gradivo i naučila osnovna znanja naše vjere predviđena njihovom uzrastu. Osim toga, za vrijeme župne kateheze uvježbavala su i naučila prigodni programa predviđen za sam dana proslave Svete pričesti.

Na kraju misnog slavlja župnik se zahvalio svima onima koji su doprinijeli lijepom susretu na misi s prvopričesnicima, svima onima koji su sudjelovali u odgoju ove djece: roditeljima, vjeroučiteljima i nastavnicima u školi koji uče djecu, svima onima koji su sudjelovali u uređenju crkvenog dvorišta i crkve, svima onima koji su sudjelovali u bližoj organizaciji misnog slavlja: ministrantima, dječjem zboru a posebno Mandici Živković koja je animirala program za vrijeme misne.

Na kraju samog programa župnik je poručio svima da se danas svi trebamo zahvaliti dragom Bogu na lijepom danu i božanskom prvopričesničkom daru a posebno neka današnje slavlje bude na veću slavu Božju, na radost, duševni i tjelesni uzrast naših prvopričesnika, njihovi obitelji i cijele župne zajednice.

Nakon zahvalne recitacije prvopričesnicima su uručeni simbolični prigodni darovi: molitvenik, uspomena i krunica. Zatim je slijedilo zajedničko fotografiranje.

Kao bližu pripravu za Svetu pričest vjeroučenici su imali posvetu Presvetom Srcu Isusovu uoči svetkovine Srca Isusova, 18. lipnja 2020. i pokorničko bogoslužje u petak, 26. lipnja kada su pristupili sakramentu Svete ispovijedi.

Na kraju se može reći da su pjesmom i molitvom okupljeni vjernici u crkvi blaženog Alojzija Stepinca proslavili ovaj i dan u svojoj župnoj zajednici.

fra Bono Kovačević