Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Slavlje svete Potvrde u župi Orašje
9.6.2020.Orašje

U župnoj zajednici blaženog Alojzija Stepinca u Orašju slavljena je u subotu 6. lipnja 2020. sveta Krizma ili sveta Potvrda koju je primilo 35 vjeroučenika osmog i devetog razreda osnovne škole za vrijeme svete mise s početkom u 11:00 sati, kojoj je predsjedao mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor u koncelebraciji s župnikom fra Bonom Kovačević, dekanom Šamačkog dekanata i župnikom župe Domaljevca fra Antom Pušeljić, toliškim gvardijanom i župnikom župe Tolisa fra Marijom Jurić,  župnikom župe Donja Tramošnica fra Josom Oršolić i župnikom župe Turić vel. Ilijom Matanović. Uz ove svećenike u koncelebraciji još su bili i đakon fra Stjepan Lukašević i biskupov tajnik i župnik župe Goražde  vel. Josip Tadić.

Nadbiskup Tomo je došao u župu 10: 30 sati, te je zajedno sa župnikom i ministrantima svečano u procesiji ušao u crkvu. Pomolivši se ispred oltara, iznio je Presveti Oltarski Sakrament te blagoslovio krizmanike i kumove. Nakon župnikova pozdrava i zajedničke molitve krizmanika nadbiskup se kratko obratio krizmanicima.

Svečano euharistijsko slavlje započelo je u 11:00 sati u župnoj crkvi. Nakon uvodnog župnikovog pozdrava, dobrodošlicu nadbiskupu uputile su krizmanice Kristijana Orkić i Laura Oršolić.

U svojoj propovijedi nadbiskup je jednostavnim riječima poručio krizmanicima da uvijek budu otvoreni djelovanju Duha Svetoga i da se stoga ne trebaju bojati jer obnovljeni Duhom Svetim moći svjedočiti za Krista svojim životom. Nakon propovijedi nadbiskup je podijelio sakrament potvrde.

Uz 35 krizmanika, njihovih kumova i članova njihove uže obitelji, svečanosti dodjele svete krizme prisustvovalo je i veliki broj župljana koji su došli uveličati ovako svečani i značajni događaj u životu ovih mladih vjernika te s njima podijeliti radost novog početka duhovne zrelosti.

Službu riječi i molitvu vjernika animirali su krizmanici Mia Arlović, Ivan Ivanović, Anto Baotić, Sara Nedić, Ivan Andrej Orkić, Lara Nedić, Leonardo Dominković, Josipa Krištić i Laura Oršolić a liturgijsko pjevanje predvodio je  župni dječji zbor pod ravnanjem gđe Magdalene Mišković.

Na kraju misnog slavlja nadbiskupu je u ime župne zajednice zahvalio župnik fra Bono a krizmanici brat i sestra (blizanci) Lana i Patrik Knežević zajedno s svojim ocem Lukom i majkom Kristinom u ime svih krizmanika i roditelja uputili su riječi zahvale svima koji su sudjelovali u katehezi i pripravi za ovaj sakrament, a također i zajednici vjernika koja ih je pratila svojim molitvama i podrškom a kao znak zahvalnosti nadbiskupu su uručili simbolični dar u ime svih krizmanika i obitelji oraške župe.

Na koncu misnoga slavlja i svečanog misnoga blagoslova prvopričesnica Kristina Župarić izmolila je Anđeo Gospodnji.

Nakon sv. Mise podijeljene su uspomene na svetu Krizmu i simbolični darovi krizmanicima a nakon toga krizmanici su zajedno sa vjeroučiteljima, župnikom i nadbiskupom ispred glavnog oltara napravili zajedničku fotografiju za uspomenu.

Ispovijed krizmanika, roditelja i kumova, organizirana je u petak 5. lipnja u 17:00 sati.

Kao bližu pripravu za Krizmu vjeroučenici su imali devetnicu Duhu Svetomu i duhovsko molitveno bdijenje uoči svetkovine Duhova, 31. svibnja u 21:00 sati.

Župa Orašje