Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Slavlje pričesti i krizme u župi Sesvetska Sopnica
19.5.2021.Sesvetska Sopnica/Zagreb

Zagreb/Sesvetska Sopnica, 19. svibanj 2021.

Ove godine slavlje šeste i sedme vazmene nedjelje u župi Svete Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba za vjernike župe i šire bilo je svečanije. Na šestu nedjelju je trideset i šest prvopričesnika prvi puta u svoje tijelo primilo sakrament Svete pričesti, a nedjelju poslije četrdeset i jedno krizmanika je primilo po rukama delegata zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, mons. Ivana Šaške, zagrebačkog pomoćnog biskupa sakrament Svete krizme.

Euharistijsko slavlje i podjelu sakramenta pričesti u 11 sati predvodio je fra Zdravko Dadić, gvardijan i župnik u Sesvetskoj Sopnici, a suslavili su domaći svećenici fra Stipo Karajica, samostanski i župni vikar i prof. fra Božo Lujić u nazočnosti vjernika, roditelja, vjeroučiteljica i školskih učitelja prvopričesnika.

Uvod i završetak nedjeljnog euharistijskog slavlja bio je prigodan program i pjesme prilagođene prvopričesničkom danu i mjesecu svibnju, i u njemu danu posvećenom Majkama, zahvalom Majci Nebeskoj i svim zemaljskim majkama, koje je zajedno s prvopričesnicima i njihovim roditeljima pripremila vjeroučiteljica Marija Hadaš. Liturgijsko pjevanje animirao je dječji župni zbor „Zvjezdice sv. Franje“ uz glazbenu pratnju voditeljice zbora Sunčice Hadaš.

Središnje euharistijsko slavlje na sedmu vazmenu nedjelju u 11 sati započelo je uvodnim pozdravom krizmanika Luke Nujića i Andreje Žgela biskupu Ivanu Šaški i okupljenim svećenicima prof. fra Anti Crnčeviću, prof. fra Boži Lujiću, fra Zdravku Dadiću i fra Stipi Karajici. Nakon njih je biskup Šaško pozdravio sve okupljene vjernike, posebno mlade krizmanike i krizmanice, njihove kumove i roditelje riječima: „Radujem se s vama, dragi krizmanici i krizmanice, kumovi i kume, očevi i majke, djedovi i bake, rodbino i prijatelji krizmanika. Zahvaljujem svima koji su bilo u župi bilo u školi sebe ugradili u otvaranje obzora vjere i oblikovanje ovih mladih života djelovanjem Duha Svetoga“.

Nakon prigodne homilije, obnove krsnih obećanja, polaganja ruku, zaziva dara Duha Svetoga, čime se krizmanici još savršenije vezuju uz Crkvu, te obdaruju darovima mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Božjeg, uslijedio je najvažniji čin podjela sakramenta Svete krizme.

Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor mladih „Anima una“, pod ravnanjem Lovre Kneževića, a nedjeljna čitanja i zazive Molitve vjernika čitali su krizmanici Božena Babić, Andrej Tomas, Luka Husnjak, Karla Matačić, Ivan Hrnjak, Nikolina Prelec, Ivan Perić i Klara Petrašević. Na kraju misnog slavlja u ime roditelja, krizmanika i kumova krizmatelju biskupu Šaški je zahvalila majka Daliborka Babić, a krizmanici Bernard Prekpalaj, Dea Buči i Fran Saraf su uručili prigodne darove.

  Na kraju je župnik Dadić zahvalio biskupu na predvođenju misnog slavlja i podjeli sakramenta krizme, a krizmanicima, njihovim kumovima i roditeljima čestitao njihov dan, vjeroučiteljicama Ljubi Jurić, Kristini Babić i fra Stipi za pripremu krizmanika kroz školski vjeronauk i župnu katehezu, a posebno Ljiljani Benčec Miklečić, ravnateljici mjesne Osnovne škole na prekrasno priređenim i darovanim cvjetnim ukrasima, punih simbolike za oba nedjeljna slavlja te svima zahvalio na uzornom vladanju i poštivanju propisanih epidemioloških mjera zbog pandemije koronavirusa.

Poslije završetka misnog slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje prvopričesnika sa svećenicima i vjeroučiteljicom, kao i krizmanika s biskupom i svećenicima.

(SK)