Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Put križa - franjevačka pobožnost
2.3.2018.

Put križa je pobožnost u kojoj se na poseban način časti Isusova muka i smrt. Sastoji se od 14 postaja koje prikazuju scene iz Isusova života, od trenutka suđenja do polaganja njegova mrtva tijela u grob. Ova pobožnost potječe iz Svete zemlje jer su hodočasnici častili mjesta Gospodinove muke.

Franjevci su od 1342. službeni čuvari kršćanskih svetih mjesta u Jeruzalemu. Ugledajući se na praksu hodočasnika, oni su ovu pobožnost oblikovali i pronijeli Europom. Najveći promicatelj puta križa bio je vrsni franjevački propovjednik sv. Leonardo Portomauricijski.

Godine 1686. kao odgovor na njihovu molbu, papa Inocent XI. odobrio je franjevcima pravo postavljanja postaja križnoga puta u franjevačkim crkvama. Godine 1731. papa Klement XII. proširio je pravo na sve crkve, uz uvjet da postaje križnoga puta postave franjevci uz suglasnost mjesnog biskupa. Godine 1857. biskupi Engleske dobili su pravo podizati postaje križnoga puta bez intervencije franjevaca, a 1862. to pravo prošireno je na sve biskupe u Crkvi.

Put križa vjerojatno je omiljena pobožnost bosanskog puka što svjedoči brojna prisutnost vjernika u svim crkvama u korizmene petke i nedjelje.

 

Izvor: PpuB