Župe

Samostani i župe

Provincijalat – samostan sv. Križa

Zgrada u kojoj je smješten Provincijalat Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene i istoimeni samostan Sv. Križa ima nesretnu povijest, prepunu progona i raznoraznih križeva.

Izgradnja velikog samostana i svetišta bl. Nikole Tavelića u kojem je bila smještena bogoslovija trajala je od 1938. godine, kada su položeni temelji pa sve do 1942. godine. Zgrada je rađena po projektu arhitekta Franje Lavrenčića, u gradskoj četvrti Kovačići u Sarajevu. Bogoslovija, koja je bila smještena u samostanu Sv. Ante na Bistriku, započela je s radom u novoj zgradi 1942. god. Bilo je predviđeno da tu bude središnje učilište, teološki fakultet svih hrvatskih franjevaca.

kovacici_1.jpg

Poslije Drugog svjetskog rata krenulo je mnogo toga drugim tokom. Zgrada samostana i Teologije u Kovačićima s crkvom i svim nekretninama prešla je presudom vrhovnog suda NR BiH u vlasništvo Državnog Erara u naplatu ratne dobiti, na koju je osuđen Provincijalat. Sva ta imovina procijenjena je na Din. 5,060.000 ( (Bosna Srebrena, br. 4, 1947, str. 22).

Franjevci su definitivno morali napustiti zgradu 3. svibnja 1947. god. Samostan, međutim, pravno nije ukinut. Do početka zadnjeg rata (1992.) u zgradi se nalazio Poljoprivredni i Šumarski fakultet. Zgrada je tijekom rata više puta zapaljena i gotovo potpuno uništena.

Godine 1997. franjevci pripremaju obnovu zgrade. Izrada projekta povjerena je projektantskom birou Medico inženjering iz Sarajeva. Radovi su izvođeni ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima. Ostaje za obnoviti još samo jedan mali dio zgrade (tzv. Lamela C), u kojem je predviđeno da također bude Franjevački studentski dom. Međutim, zbog opstrukcija od strane općinskih vlasti u Sarajevu da izdaju potrebnu građevinsku dozvolu, to još uvijek nije moguće.

Dosadašnje uređenje financijski su pomogli: Ministarstvo vanjskih poslova Republike Njemačke, fond njemačkih biskupa Renovabis iz Freisinga, Kirche in Not iz Königsteina, talijanski svećenik don Renzo Scapolo i humanitarna udruga Sprofondo iz Coma, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka RH, Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, sarajevske općine i neke općine izvan Sarajeva, kantonalna javna komunalna poduzeća u gradu Sarajevu, kao i neka privatna poduzeća i pojedinci.

samostan_sv._kriza_-_kovacici-sarajevo.jpg

Danas su u samostanu sv. Križa na Kovačićima smještene sljedeće institucije:

-      Franjevački provincijalat (provincijal, ekonom i tajnik)

-      Crkva i svetište sv. Nikole Tavelića

-      Multimedijalna dvorana s 300 mjesta

-      HKO Kruh sv. Ante i pučka kuhinja

-      Franjevački studentski dom za 110 studenata

-      Franjevački medijski centar Svjetlo riječi

-      Radio Marija Bosne i Hercegovine

-      Kulturno-povijesni institut Bosne Srebrene

-      Ured FRAMA-e i FSR-a Bosne Srebrene

-      Humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS)

-      Udruženje Pontanima

www.bosnasrebrena.ba         

fra Jozo Marinčić, provincijal

fra Nikica Vujica, gvardijan, definitor, ekonom Provincije, direktor Franjevačkog studentskog centra

fra Damir Pavić, sam. vikar, ekonom, tajnik Provincije, duh. asistent FRAMA-e, voditelj FIA-e, kroničar Provincije, rektor svetišta sv. Nikole Tavelića

tel: 033/722 450, fax: 033/722 451

[email protected]

tel: 033/722 450, fax: 033/722 451

[email protected]