Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Proslavljeno Šimunovo 2018.
13.5.2018.Dubrave

Kako je već od prije običaj, u Franjevačkom samostanu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravama kod Brčkog, na drugu subotu u mjesecu svibnju, proslavlja se dan  Sluge Božjega Fra Šimuna Filipovića –Šimunovo. Tako je i bilo i ove godine. Proslavili smo, u subotu, 12. svibnja 2018., ovaj duhovni događaj. Samoj proslavi prethodila je i trodnevnica, koju smo imali po filijalnim crkvama naše župe gdje smo uz različite pobožnosti, uz sudjelovanje svih župljana, slavili sv. misu sa prigodnom propovijeđu. Prvi dan trodnevnice imali smo u filijalnoj crkvi sv. Petra, apostola u Donjoj Skakavi. Sv. misu je predslavio fra Niko Josić, gvardijan. Drugi dan trodnevnice je bila svetkovina Uzašašćća-Spasovo i tada su slavljene sv. mise kao i nedjeljom po svim filijalnim mjestima. Treći dan trodnevnice imali smo u filijalnoj crkvi sv. Ivana Krstitetlja u Prijedoru. Sv. misu je predslavio fra Pejo Oršolić, župni vikar.

Osvanula je i subota, Šimunovo, obasjana suncem, te se u samostanskoj-župnoj crkvi okupio veliki broj vjernika, hodočasnika iz različitih krajeva: iz Zovika, iz Špionice, iz Boća, iz Ulica, iz Poljaka, iz Tramošnice, zatim autobus vjernika iz tuzlanskog kraja i naravno domicilni župljani. Ovogodišnje Šimunovo, svečano je proslavio sv. misom Fra Kristijan Montina, definitor Bosne Srebrene i župnik u Kufsteinu uz koncelebraciju 13 svećenika. Predslavitelj misnog slavlja, fra Kristijan, u svojoj homiliji obrazložio je i protumačio vjernicima „svetost života“ Sluge Božjeg Fra Šimuna Filipovića.

Ono što je mnogima, „upalo u oči“ jest činjenica da je puno vjernika bilo spremljeno „u narodne nošnje“ te je tako poljepšalo sliku i ambijent u samoj samostanskoj crkvi.

Nakon misnog slavlja, mjesna Kulturna umjetnička društva održala su prigodni kulturni program u kojem je bilo odigrano „kolo“ velikih razmjera. Svoje druženje završili smo okrepom, „ručkom pod šatorom“.

 

Fra Niko Josić, gvardijan