Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Proslava Velike Gospe u Tolisi
16.8.2018.Tolisa

Na proslavi Velike Gospe, patrona župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi, na svetoj misi pod tornjevima crkve okupilo se blizu deset tisuća vjernika posavskog kraja. Kao i svake godine na proslavu blagdana Velike Gospe u župu Tolis, hodočastili su vjernici iz susjednih župa, te uz molitvu i pjesmu pješice stigli na svečano misno slavlje. Iz župe Domaljevac pristiglo je 125 hodočasnika, 75 iz župe Oštra Luka-Bok i 27 iz župe Grebnice.

Svečano misno slavlje za cijeli puk župe i okupljene vjernike u svetištu Majke Božje u molitvi i pjesmi i sa snažnim poticajnim porukama, predvodio je fra Kristijan Montina, član uprave Provincije Bosne Srebrene u suslavlju s još 25 subraće svećenika iz susjednih župa koji su došli uveličati proslavu..

Fra Kristijan je uputio molbu vjernicima da, u današnjem egzodusu koji je prisutan u svim župama, ne zaborave ovaj prelijepi posavski kraj, svoju ravnicu i svoju djedovinu. „Ovaj samostan će uvijek biti i ostati oaza duhovnosti franjevaca Bosne Srebrene, gdje ste uvijek dobro došli i gdje će te naći mir za svoju dušu. Blažena Djevica Marija se nije bojala života i prihvatila je sve što je Bog od nje tražio, a isto tako i naše majke, pogotovo ove posavske, nisu se bojale života. Rađale su po petero, desetero i dvanaestero djece i slale ih u svijet“, kazao je fra Kristijan i naglasio: „Ovaj kraj i čitav katolički narod očuvale su naše majke, s krunicm u ruci i s Biserjem sv. Ante. Nema te ljubavi između muškarca i žene koja se može usporediti s ljubavlju majke i djeteta. Stoga čestitam našim majkama i poručujem vama mlađima, ne plašite se života, nego se ugledajte na Blaženu Djevicu Mariju i svoje majke koje su vam darivale život!“, poručio je u svojoj sažetoj, ali vrlo poučnoj propovijedi fra Kristijan Montina, kojem je fra Mario Jurić u ime župe darovao sliku posavske bake.

Po završetku misnog slavlja gvardijan je zahvalio propovjednicima na misama trodnevnicima, fra Zoranu, fra Silviju i fra Mati, ako i svim svećenicima koji su ispovijedali. Također uputio je zahvalu svim pjevačima i sviračima, a tradicionalno nakon svete mise vjernici su ispunili crkveno dvorište i uz kolo dali svoj obol proslavi velikog blagdana.

 

Marko Mišković