Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Proslava Velike Gospe u Olovu
17.8.2018.Olovo

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa – na svečan način je proslavljena u Gospinom svetištu u Olovu. Proslava je započela već 14. kolovoza, uoči same svetkovine, kada su od ranih jutarnjih sati pa sve do svete mise uočnice u Gospino svetište počeli pristizati hodočasnici iz Vareša, Vijake, Oćevije, Jelašaka, Čemerna i Živinica. Neki od njih su stigli i pješice.

Molitveni program započeo je blagoslovom hodočasnika i procesijom s čudotvornom slikom Gospe Olovske uz molitvu krunice. Cijelo vrijeme ispovjednici su bili na raspolaganju vjernicima za sakrament pomirenja. U 18 sati u crkvi je, zbog jake kiše, slavljena svečana misa uočnica kojom je predsjedao sutješki gvardijan fra Željko Brkić.

U ponoć je još slavljena misa ponoćka koju je predvodio mladomisnik s Gromiljaka fra Mario Dadić, sada župni vikar u Vitezu. Prije mise bila je također oko crkve procesija sa svijećama.

Na samu svetkovinu Velike Gospe prva misa slavljena u 8 sati, a njome je predsjedao fra Slavko Topić, gvardijan samostana sv. Ante na Bistriku. Poslije mise hodočasnici su imali priliku ispovjediti se i obaviti svoje pobožnosti. Mnogi štovatelji Gospe Olovske iz Vareša, Vijake, Oćevije, Jelašaka, Čemerna, Kraljeve Sutjeske, Borovice, Kiseljaka, Tuzle i Živinica došli su u Olovo sa svojim zavjetima i molitvama.

Vezu s hodočasnicima iz minulih stoljeća, napose iz vremena kada je Olovo o Gospojini bilo centar jugoistočne Europe, pokazali su paljenjem svijeća oko Crnoga kamena, koji je ustvari dovratnik stare olovske crkve zapaljene 1704. godine. Došli su moliti za svoje potrebe uzdajući se da će Gospa Olovska uslišiti njihove zavjete. U Olovu se i dan-danas događaju čuda: ozdravljaju bolesnici, bračni parovi koji ne mogu imati djecu dobivaju djecu itd.

Prije glavne pučke mise, kojom je predsjedao apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto, hodočasnici su u procesiji iza čudotvorne slike Gospe Olovske molili krunicu. Nakon mise poigralo se kolo koje su svirali glazbenici iz Jelašaka.

 

Svetište Olovo/Fia