Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Proslava svetkovine sv. Klare na Brestovskom
13.8.2018.Brestovsko

U samostanu časnih sestara klarisa na Brestovskom, 11. kolovoza svečano je obilježena svetkovina sv. Klare, zaštitnice samostana i župe Brestovsko.

Svetkovini je prethodila devetodnevna duhovna priprava u sklopu koje je fra Ivo Pavić, franjevac Bosne Srebrene održao trodnevnu duhovnu obnovu.

Tijekom  trodnevnice fra Ivo je govorio o tri temelja kršćanskog života, a to su molitva, vjera i naviještanje Evanđelja. Govoreći o molitvi i vjeri posebno je istaknuo važnost osobnog odnosa s Gospodinom te svakodnevno pouzdanje i nasljedovanje Isusa Krista. Vodeći se primjerom prvih apostola, naglasio je da su oni promijenili svijet propovijedajući Evanđelje.

„Evanđelje je sila Božja. Ono spašava život i daje život. I još više, Evanđelje je sam život”, naglasio je fra Ivo Pavić i dodao da smo i mi krštenjem pozvani propovijedati Evanđelje i svjedočiti da je Isus živ. Isus i danas ozdravlja kroz sakramente svete Crkve.

Kroz sve dane trodnevnice na svetom misnom slavlju u 18 sati uz fra Ivu Pavića sudjelovali su i drugi svećenici Franjevačke provincije Bosne Srebrene, a slavljenje je animirao bend El Shaddai pod vodstvom fra Danijela Rajića.

Na sam dan svetkovine sv. Klare kojoj je nazočio velik broj vjernika i gostiju iz Brestovskog, ali i okolnih župa, sveto misno slavlje predvodio je fra Slavko Topić, profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i gvardijan franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku, u koncelebraciji s fra Jozom Marinčićem, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene i dvadesetak drugih svećenika.

U nadahnutoj propovijedi, fra Slavko je istaknuo da je sv. Klara vidljivi znak nevidljivoga Boga. Ona je svojom dobrotom, blagošću i poniznošću približila drugima Boga i učinila ga vidljivim. Stoga bi na licu svakog kršćanina trebao biti čitljiv Isusov život i njegova poniznost.

Osvrćući se na primjer sv. Klare koja se u svemu ugledala na sv. Franju, fra Slavko je nazočne potaknuo da se upitaju kakav primjer ostavljaju drugima. „Za jednu požrtvovnu majku, najvažnije je da svojoj djeci ostavi lijepu riječ, žarku molitvu i požrtvovan život”, rekao je fra Slavko.

Nakon misnoga slavlja vjernicima su podijeljeni tradicionalni blagoslovljeni kruščići. Druženje je nastavljeno uz pjesmu i prigodnu okrepu u župnom dvorištu i dvorani sestara klarisa.

 

Rafaela Obučić, postulantica