Najave

21.2.2021. Bistrik/Sarajevo

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Proslava Svete obitelji i sv. Ivana apostola u Podmilačju
30.12.2020.Podmilačje

Svečanim svetim euharistijskim slavljem na vanjskom oltaru u dolini sv. Ive u Podmilačju i ove je godine tradicionalno proslavljen „zimski“ Ivandan, blagdan sv. Ivana, apostola i evanđeliste koji se ove godine liturgijski preklapa sa svetkovinom Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa. I pored ove pandemije, poštujući mjere opreza, pred više od tisuću vjernika, raspoređenih po velikoj dolini sv. Ive u Podmilačju, misno je slavlje predvodio fra Filip Karadža, župnik i čuvar Svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju, uz koncelebraciju jajačkog gvardijana fra Vinka Markovića i još šestoricom svećenika koji pastoralno djeluju u jajačkom kraju.

U svojoj propovijedi fra Filip je naglasio kako je Bog izabrao upravo instituciju obitelji da očituje svoju posebnu milost i dar ljudima. Objavio se Abrahamu koji je u poodmakloj dobi bio darovan potomstvom. Bog ga ohrabruje i daje mu obećanje koje nadilazi biološke granice i dobija potomstvo. Svećenik Zaharija također dobija sina Ivana sa Elizabetom, „nerotkinjom prozvanoj“ u poodmakloj dobi. Preteča Kristov Ivan odrasta također u obitelji i stavlja se poslije u najvažniju zadaću priprave dolaska Mesije, sina Božijega. Vrhunac Božijega plana sa obitelji događa se u pojavku Isusa Krista koji se rađa po Božijoj ponudi Mariji , djevojci i djevici, koja po arkanđelu Gabrijelu dobija jedinstvenu ponudu da postane Bogomajka. Marija je svjesna biološke uvjetovanosti rađanja ali ona svojom vjerom nadilazi biologiju, fiziku  nadilazi metafizikom, tj. dopušta da Bog intervenira u njezin život iznad granica razumskog shvaćanja stvarnosti.  Ona reagira ne nerazumno, pita se kako će to biti, jer muža ne poznaje, nego se  oslanja  na nadrazumsko tj. vjerničko povjerenje u snagu Božijeg auktoriteta očitovanog po Riječi Božijoj proslijeđenoj po arkanđelu,  koja je  vrhovni zakon vjerničkog života!

Nažalost svjedoci smo da  u ovome sekularističkom svijetu imamo sukob antropologije i teologije. Veliki dio društva ne promatra obitelj kao Božiji plan nego samo kao sociološku kategoriju koja je uvjetovana zajedničkim interesima i materijalnim potrebama.  Ne vide obitelj kao Božiji plan za zajedništvo i mjesto susreta sa Bogom svojim stvoriteljem i prijateljem.

Moramo danas spomenuti sv. Ivana, apostola i evanđelista, ljubljenog Isusova učenika koji je jedini sa ženama i Marijom, majkom Kristovom ostao pod križem. Njemu je Krist sa Križa povjerio Majku i majci učenika Ivana. Time, zapravo, svi koji u Krista vjeruju dobijaju Mariju za duhovnu majku i svi kršteni postaju jedna obitelj koja nadilazi biološke granice, jedina razdiobnica je biti kršten ili ne biti kršten. Povjerovati Kristu ili ne. To mora svatko za sebe odgovoriti.

Svatko ima pravo izabrati životnu formu življenja, bilo u obitelji, redovničkom staležu, samački ili sl.  Ali ako smo istinski vjernici onda ta forma mora biti bogotražiteljska i u osluškivanju poziva i uloge  koju mi Bog dodjeljuje u ovome svijetu kako bih, poput Marije rekao svoje: „Neka bude“ i u konačnici postigao glavni cilj, zajedništvo u punini s Bogom Ocem, Sinom i Duhom Svetim, naglasio je župnik u svojoj propovijedi.

Poslije mise okupljeni su vjernici iz župe Jajce, Podmilačje, Dobretići  i drugih krajeva, nastavili zajedništvo u susretu, razgovoru uz domaću rakiju. Posebno je bilo lijepo vidjeti i velik broj naših ljudi koji su došli iz dijaspore da zajedno sa obitelji i prijateljima proslave i ove božićne blagdane.

Župa Podmilačje