Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Proslava sv. Cecilije u župi Orašje
29.11.2019.Orašje

Misnim slavljem predvođenim pjevanjem dječjih zborova župe Orašje i Tolisa u našoj je župi proslavljena sv. Cecilija i peta obljetnica dječjeg župnog zbora Orašje

Već punih 5 godina dječji župni zbor župe blaženog Alojzija Stepinca u Orašju glazbom uljepšava nedjeljno misno slavlje. Sama ideja o osnivanju zbora potekla je od tadašnjeg župnika fra Ante Pušeljića, a uz vodstvo Magdalene Mišković.  Djeca bilo kojeg uzrasta mogla su pristupiti zboru. Sam početak rada bio je lijep, pomalo nesiguran, ali zabavan. Djeci je to bio prvi susret s takvim načinom rada, ali i s javnim nastupima. Znatiželjni pogledi ljudi koji su na misi, ponosni pogledi roditelja i obitelji, nasmijan i zadovoljan svećenik bili su sve ono što je pratilo ovu djecu u zboru. No, dječje zadovoljstvo i sreća mogli su se jako osjetiti, ali i zadovoljstvo cijele zajednice. Bilo je to kao poticaj, vjetar u leđa, koji nas je samo hrabrio da marljivo vježbamo i radimo. Probe zbora su jednom tjedno, i tako već punih 5 godina. Uz probe pjevanja djeca uče svirati gitaru i klavir. Mnogi su prošli kroz zbor i instrukcije sviranja u župi Orašje. U ovih 5 godina bilo je oko 70-ak djece, koja su se aktivno bavila glazbom. Ponosni smo na njih, njihov trud i rad, njihovu ljubav prema glazbi i župnoj zajednici. Neka ih u radu uvijek prati njihova zaštitnica, sveta Cecilija, na čiji spomendan i slave svoj rođendan.

Zajedničkim susretom dječjeg župnog zbora župe Orašje i dječjeg župnog zbora župe Tolisa, u župi  blaženog Alojzija Stepinca u Orašju, u petak, 22. studenoga  za vrijeme večernjeg misnog slavlja svečano je proslavljena peta obljetnica dječjeg župnog zbora župe Orašje i  blagdan sv. Cecilije, nebeske zaštitnice pjevača.

Večernje misno slavlje uz fra Bonu Kovačevića, župnika i vel. Iliju Janjića predvodio je fra Mario Jurić. U svojoj homiliji, toliški župnik i gvardijan fra Mario govorio je o svetoj Ceciliji spominjući talente koji se najjasnije očituju u liturgijskome pjevanju. Za vrijeme misnog slavlja molilo se osobito za sadašnje članove zbora.

Večernju je liturgiju animiralo preko pedeset pjevača pod ravnanjem Magdalene Mišković, a molitvu vjernika naizmjenično su izmolili članovi dječjih zborova u obliku litanija posvećenih svetoj Ceciliji.

Prije završnog misnog blagoslova članovima dječjih zborova podijeljeni su i prikladni simbolični darovi na zajedničku proslavu svete Cecilije.

Nakon mise slavlje je nastavljeno u prostorijama župne dvorane uz zajedničko druženje uz zakusku i naravno i pjesmu.

Sveta Cecilijo, slavna Kristova mučenice, čije je srce gorilo vatrom božanske ljubavi, moli za nas.

 

fra Bono Kovačević