Najave

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Proslava sv. Ante u Vojniću, Sisačka biskupija
14.6.2021.Vojnić

Na svečan način proslavljen je župni blagdan i zaštitnik, sv. Anto Padovanski. Proslavi je prethodila trodnevnica koju su predvodili: župnik fra Ivo Bošnjak, fra Marko Hrgota, župnik susjedne župe Gvozd i don Ivo Borić, policijski kapelan Sisačko-moslavačke PU.

Na sam dan svečana sveta misa na otvorenom koju je predvodio i propovijedao fra Marko Hrgota uz domaćega župnika. Svečanost je započela procesijom od kapelice sv. Ante do župne crkve sv. Ante. Kip svetoga Ante pronijeli su mjestom pripadnici DVD-a Vojnić. Pridružili su se folkloraši HKUD-a sv. Ante, Herceg-Bosna, Tušilović, hodočasnici susjedne župe sv. Petra i Pavla, Gvozd te biciklisti iz Zagreba, članovi Biciklističkoga kluba Rama Zagreb podrijetlom iz Rame, Vukovara i Uzdola kod Prozora i biciklisti iz Karlovca, članovi kluba Pedolino Laganini i predstavnici policije.

U svojoj propovijedi, u kojoj je govorio kako vjera, nada i ljubav razgone svaki strah, fra Marko je poručio sljedeće: Današnji čovjek ima osjećaj grešnosti. Služba riječi nam govori o izvoru zla, grijeha u nama i u svijetu. Put čovjeka prikazan  je od nevinosti do grijeha i njegovih posljedica. To su strah koji nas sputava i najviše zarobljava u slobodi Božjeg bića. Taj strah nas udaljava od samoga Boga, našeg Stvoritelja, Tvorca i Gospodara našeg života. Tada počnemo bježati od Boga, prestajemo mu se moliti, prestajemo ga tražiti, prestajemo bez njega i živjeti. Nadalje strah nam donosi i stid pred drugima, pred bližnjima. U životu počinjemo bježati od bližnjih. Počinjemo se opravdavati za svaku sitnicu i izbjegavati svaki susret sa svojim bližnjim. Taj strah nam na koncu donosi nemir, frustraciju, razočaranost, nezadovoljstvo gdje nam je svatko drugi kriv za naše duhovno i životno stanje. Zato nam na tom putu pomaže sam Bog koji nas neizmjerno voli, koji je pokazao svoju nesebičnu ljubav prema svakom slabom i grešnom čovjeku, prema nama. Upravo na tom putu nam pomaže sv. Anto koji je vjerom slijedio Kristovu ljubav, koji se jedino pouzdavao u Boga i njemu se nadao, koji se predavao toj Božjoj ljubavi koja je uvijek bila uz njega. I mi smo pozvani slijediti Isusa Krista u praktičnom životu, gdje se riječi i djela ujedinjuju. Na taj način ćemo se oslobađati svakog straha koji nas zarobljava. Na taj način ćemo se približavati Bogu i nećemo od njega bježati jer će on biti dio našeg života i u teškim vremenima. Na taj način ćemo se približavati bližnjima, gdje ćemo ih više prihvaćati, razumijevati, praštati i voljeti. Na taj način ćemo ostvarivati svoj mir, svoju radost, svoju sreću, svoj smisao života. Tako će se ostvariti punina našeg života koja otkriva našu postojanost u Bogu. Neka nas na tom putu zagovara veliki naš svetac kojega danas slavimo, zagovor sv. Ante, i neka nas prati beskrajna Božja ljubav koja se ostvarila u Isusu Kristu kao pečatu nesebične Božje ljubavi prema čovjeku.

Po završetku misnoga slavlja djeca, članovi pjevačkoga župnog zbora, upriličila su mali duhovni program te izveli 6-7 duhovnih pjesama. Nakon njih nastupio je s kratkim programom HKUD sv. Ante Herceg-Bosna, Tušilović. Potom je upriličena okrjepa i bratsko župno druženje. Drago nam je da se svečanosti pridružio i efendija Admir Muhić.

Ivica Josipović