Najave

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Proslava sv. Ane u Vrbovcu - župa Svilaj
27.7.2022.Vrbovac/Svilaj

Blagdan sv. Joakima i Ane svečano je u utorak 26. srpnja proslavljen u filijalnoj crkvi sv. Ane u Vrbovcu kod Odžaka, koja pripada župi Imena Marijina u Svilaju u Bosanskoj Posavini. Svečano misno slavlje u prelijepo uređenoj svetičinoj crkvi predvodio je vlč. Pavo Brajnović, svećenik u mirovini, sin toga kraja, Uz domaćeg župnika fra Mladena Jozića suslavili su; dr. fra Šimo Ivelj, fra Anto Zrakić, fra Zlatko Matanović i fra Mario Jurković. Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor.

U prigodnoj homiliji vlč. Brajnović je ukazao na važnost štovanja svetaca koji su svijetli likovi Katoličke Crkve. Posvjestio je kako blagdan sv. Joakima i Ane, koji su nam veliki učitelji u životu, zauzima istaknuto mjesto u Katoličkoj Crkvi te su mu stoga posvećene mnoge crkve i kapele.

Svjestan kako je cijeli taj kraj Bosanske Posavine kroz povijest mnogo propatio te zahvaljujući zajedništvu i vjeri u obitelji iznio sve križeve propovjednik je ustvrdio da je obitelj najveće bogatstvo naroda i čitavog ljudskog roda. „Naše su obitelji nosile i iznijele sve križeve povijesti. S križem su pobjeđivali, djecu rađali, s  križem je odgajali, s križem umirali. Čovjeka na ovim prostorima označavaju tri svetinje ne kojima temelje svoj kršćanski život; Bog na nebu, domovina na zemlji i obitelj koju drugi Vatikanski sabor naziva Crkva u malom. Taj sveti trokut nikada nije doveden u pitanje, za njega se živjelo i umiralo. Od nas ovisi hoće li tako biti i u našem vremenu“, rekao je uz ostalo vlč. Brajnović. Ukazavši na opasnost suvremenog ugrožavanja braka, obitelji, kršćanskog odgoja djece i mladih nazočne je pozvao da dignu svoj glas protiv onih koji to čine.

„Budimo na strani Krista raspetoga i uskrsloga. Nikakve svjetske sile to nisu mogle skinuti. Mi smo pozvani taj sveti poklad vjere predati svojim naraštajima. Biti kršćanin znači živjeti u živoj svagdanjoj vezi s Isusom ljubiti ga, služiti mu, Njemu vjerovati i nasljedovati ga. Upitajmo se zašto je čovjek našega vremena izgubio kompas, luta…“ rekao je uz ostalo vlč. Brajnović i pozvao vjernike da se znaju zaustaviti, obratiti, tražiti Kristov mir, njegovu snagu.

„Roditelji, ako niste u srce svoje djece usadili Boga, ništa niste uradili“, upozorio je na kraju vlč. Brajnović i ukazao kako je danas više nego ikada potrebno u obitelj vratiti zajedničku molitvu i sve one primljene krsne vrijednosti.

Stavivši za uzor obiteljima sv. Joakima i Anu vjernike je pozvao da Bogu zahvale za sve naše djedove i bake, za njihovu molitvu, vjeru i baštinu koju su nam predali. „Obnovimo vjeru naših predaka. Izvan Kista i bez Krista nesigurna je naša sadašnjost i upitna budućnost“, ustvrdio je na kraju propovjednik.

Predstavnici društveno-političkih vlasti prije su mise položili vijence i svijeće poginulim braniteljima Vrbovca kod spomen-obilježja Centar Vrbovac. Opijelo je predvodio vlč. Brajnović.

Svečano je i raspjevano poslije mise bilo pod velikim šatorom uz pjesmu i zajednički ručak.

Manifestacija Dani sv. Ane, u organizaciji Župe Imena Marijina u Svilaju i Mjesne zajednice Vrbovac, sada već tradicionalna, započela je u predvečernje ponedjeljka 25. srpnja. promocijom knjige 'Rodoslovlje Vrbovca u Vrbovcu', autora Ive Lubine.

 

B. Lukačević