Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Proslava Mlade nedjelje na Plehanu
17.5.2021.Plehan

Mlada nedjelja svečano je u nedjelju 16. svibnja proslavljena u župi i samostanu sv. Marka evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Misno slavlje u župnoj crkvi u zajedništvu s fra Ivanom Ćurićem predvodio je domaći gvardijan fra Anto Tomas. Sudjelovalo je pedesetak vjernika iz župe i okolnim mjesta te onih koji su mogli preko granice iz susjedne Hrvatske.

Na početku propovijedi fra Anto je vjernike pozvao da na osnovu evanđelja te nedjelje i sami napišu svoju propovijed, da zabilježe molitve koje su naučili od svojih starih, da ih mole i prenose svojoj djeci i unucima.

Naglasio je da Isus, kao što je molio za svoje postole, moli i za sve nas Oca, moli da nas očuva od zloga, da nas posveti u istini, da nas blagoslovi kako bi u svijetu mogli vjerodostojno naviještati Njegovu riječ. Podsjetio je kako se ovih dana moli blagoslov polja na 20 mjesta u toj župi te se uz uobičajene molitve moli i za prestanak širenja koronavirusa. Vjernike je pozvao da u ovom mjesecu svibnju posebno mole molitvu krunice za svoje obitelji da ih Gospodin očuva od zloga i zlih ljudi, koji uništavaju i sebe i druge. Zaključio je kako u našem životu svoju braći i sestre možemo pronaći ne samo u svojim obiteljima, u Crkvi ili narodu, nego i u onima koji izvršavaju volju Božju i u drugim vjerskim zajednicama kako bi, napose na tim prostorima Bosanske Posavine zajedno sretno i veselo živjeli u istini.

Uz poštivanje epidemioloških mjera druženje su nastavili uz okrjepu ispred samostana, koju su im toga puta pripremili župljani Anto Brajko i Marko Princip-Srbin,

B. Lukačević