Najave

23.6.2024. Podmilačje
25.6.2024. Gorica/Livno
29.6.2024. Kedžara

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Proslava blagdana sv. Franje na Zidinama
17.9.2023.Dubrave

U subotu, 16. rujna 2023. godine proslavljen je blagdan Rane sv. Franje na arheološkom lokalitetu Zidine u Skakavi Gornoj, na temeljima crkve iz IX. stoljeća i franjevačkog samostana iz XIV. stoljeća. Ovaj duhovni događaj odražava kontinuitet iskrene požrtvovnosti i molitve vjernika brčanskog kraja. Ovo “nama sveto mjesto” odražava i ponos i poniznost pred Bogom i svijetom! Sva duhovnost na ovome mjestu, na Zidinama, je usmjerena ka zahvali dragom Bogu, svojim cijelim bićem poput sv. Franje Asiškog, koji je dobio nagradu od Isusa iz Nazareta: stigme (rane)!!

Kao i svake godine, ovom blagdanu je predhodila i pokornička trodnevnica gdje su se vjernici i štovatelji sv. Franje, mogli nahraniti duhovnošću i pobožnošću koja odražava franjevački duh: Put križa, sakramenti pomirenja, euharistije i bolesničkog pomazanja.

Na sam dan proslave blagdana Rane sv. Franje, okupio se poveći broj vjernika-hodočasnika iz okolnih župa brčanskog dekanata te vjernika franjevačkog samostanskog područja Tuzle i Tolise. Svetu misu predvodio je fra Domagoj Šimić, gvardijan banjolučki (s Petrićevca). Sadržaj propovijedi možete pogledati i poslušati na https://www.youtube.com/live/uRfQCawAAz4?si=nI5qydLqeLaZKmL_

Nakon sv. mise sav puk se preselio na agape-blagovanje “pod šatorima” na nogometnom stadionu u Skakavi Gornjoj, koje nam je organizirala Mjesna zajednica Skakava Gornja!

 

Izvor: samostan Dubave