Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Proslava blagdana sv. Ante Padovanskoga u župama Sućuraj i Gdinj
15.6.2020.Sućuraj/Hvar

Nakon pobožnosti Trinaest utoraka, Devetnice i Trodnevnice u župi Sućuraj na otoku Hvaru je u subotu 13. lipnja svečano proslavljen blagdan suzaštitnika sv. Ante Padovanskoga u crkvi iz 1663. godine koja nosi njegovo ime. Prije misnog slavlja „Život“, životopis, sv. Ante pročitali su načelnik općine Sućuraj Ivan Slavić te Tatjana Mihaljević i Dragica Vuljan.

Misno slavlje predvodio je župnik fra Stipo Marčinković. U misnom slavlju, uz brojne Sućurane, sudjelovali su i vjernici iz Bogomolja, Drvenika, Makarske i drugih mjesta. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor sućurajskih žena.

Fra Stipo je u propovijedi, između ostaloga, istaknuo kako je sv. Ante naveliko proučavao i iznimno dobro poznavao Bibliju, Sv. pismo, koje je bilo temelj njegove velike mudrosti, ali i istinske duhovnosti.

„Kao profesor teologije i propovjednik, s Evanđeljem i križem u ruci obilazio je gradove i sela u sjevernoj Italiji i južnoj Francuskoj, nastojeći obnoviti vjerski i čudoredni život kršćana i tako se oduprijeti nauku katara, patarena i albigenza. Papa Grgur IX. nazvao ga je „Škrinjom zavjeta“, spremištem u kojemu leži pohranjeno veliko svetopisamsko blago Staroga i Novoga zavjeta“. 

Stoga je fra Stipo preporučio nazočnima da se potrude kako bi ne samo svaka njihova obitelj nego i svaka osoba u obitelji imala svoju Bibliju. Naveo je primjer najnovijih obraćenja brojnih poznatih osoba - glumaca, pjevača, sportaša - u Republici Hrvatskoj i svijetu koje redom spominju kako su se obratile tek onda kad su 'Bibliju dobile u ruke' i kad su je počele čitati i kad su o pročitanom počele razmišljati. 

Nakon misnog slavlja kroz oba dijela Sućurja, kroz Gornju i Donju Bandu, prošla je tradicionalna procesija. Stijeg sv. Ante nosio je Stipe Vuljan, a kip su nosili načelnik Ivan Slavić, Ante Franičević, Ivica Marinović, Ivica Petričević i Zoran Mihaljević. Ispred kipa išla su djeca koja su bacala cvijeće.  

Na završetku procesije dizanjem i spuštanjem kipa sv. Ante ispred njegove drevne crkve blagoslovljeni su sudionici blagdanskog slavlja te mjesto Sućuraj i njegovi stanovnici. Nakon toga u Crkvi je obavljen tradicionalni blagoslov djece te ljiljana i ostaloga cvijeća.

Blagdan sv. Ante proslavljen je i u župi Gdinj gdje je misno slavlje i procesiju oko župne crkve sv. Jurja predvodio župnik fra Mario Divković koji, kao bosanski franjevac, boravi u Sućurju.

Stipo Marčinković