Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Primanja i obećanja Frame Čuklić
12.10.2020.Čuklić

Od osnivanja župe u Čukliću prisutan je duh sv. Franje Asiškog preko njegove braće franjevaca Bosne Srebrene. Utkan je taj duh u svim naraštajima i prenosio se s koljena na koljeno, s generacije na generaciju. Kroz cijelo postojanje župe radilo se s djecom i mladima organizirano, ali po prvi puta se započinje raditi s mladima kroz bratstvo FRAME. Već godinu dana 35-tero mladih, a to su gotovo svi mladi župe, priprema se pristupiti FRAMI. 

Evo došao je taj dan, koji su mladi s nestrpljenjem čekali, i danas su oduševljeni. Njihovo oduševljenje upotpunjuje životopis sv. Franje, način na koji je Franjo i kroz svoju mladost, i kroz želju za slavom, i kroz potrebu da posjeduje, na koncu shvatio što je to bit i što to zapravo čovjeka može učiniti sretnim. Dakle, ništa izvanjsko, ništa javno, nego nutarnji mir, nutarnja punina zadovoljstva usklađujući vjeru u Boga sa čovjekom i svim stvorenjima. Franjo u svemu stvorenom vidi Božju prisutnost. To je vodilja u našem radu s mladima. To je način da svi mi i naše okruženje, pa i čitav svijet ozdravi. Samo se tako može umanjiti nezadovoljstvo, besmisao, dezorjentiranost, zavist, nepravda, neuravnoteženost, a umnožiti zadovoljstvo, smisao, orijentir, ljubav, pravda, harmonija i sve ono što možemo za dobro čovjeka iščitati iz sv. Pisma. Franjo je ispravno čuo evanđelje, dozvolio je da Isusova riječ u njemu odzvoni i da postane dio njega. Cilj ovog našeg rada je da urodi takvim plodovima. Moguće je to i u današnje vrijeme, zapravo današnje vrijeme, u kojem se sve više odustaje od vrednota, najpogodnije je tlo za duh Isusa Krista, koji je Franjo ponajbolje usisao.

Svetu misu predvodio je fra Davor Petrović područni dubovni asistent Bosne Srebrene.

Framaši su se za ovaj čin i korak u životu pripremali duhovnom obnovom bez sredstava drustvene komunikacije. Povukli su se u šutnju u crkvicu Sv Damjana osluškivat što će im Gospod poručiti po Sv Franji. Tišina u Žabljaku uz brigu sestara Služavki Malog Isusa, s. Ines i naše s. Nevene. Svojim iskustvom rada s mladima sve su to oplemenili predavači fra Domagoj Šimić i fra Slaven Brekalo.

Dragi moji framaši "Lipo je što postojite!!!" 

​Fra Josip Jukić, župnik