Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Posjet članova Austrijske biskupske konferencije franjevcima Bosne Srebrene
6.3.2018.Sarajevo

 

Članovi Austrijske biskupske konferencije u okviru svog proljetnog zasjedanja i posjete Bosni i Hercegovini posjetili su u utorak 6. ožujka 2018. franjevačku zajednicu u sarajevskom naselju Nedžarići gdje su smještene tri institucije: Franjevačka teologija, franjevačka bogoslovija Bosne Srebrene i samostan svetog Pavla. Domaćin im je bio fra Jozo Marinčić, provincijalni ministar Franjevačke provincije Bosne Srebrene. U pratnji članova Austrijske biskupske konferencije bili su: mons. Vinko kardinal Puljić, mons. Tomo Vukšić i mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini.

Središnji događaj susreta bilo je euharistijsko slavlje u oratoriju sv. Pavla. Nakon riječi dobrodošlice, koje je uputio domaćin susreta fra Jozo Marinčić, slavljena je euharistija s jutarnjom molitvom časoslova na njemačkom jeziku. U zajedništvu s okupljenim biskupima, profesorima i odgojiteljima na Franjevačkoj teologiji i drugim svećenicima liturgijskim slavljem predsjedao je mons. Franz Lackner, OFM, nadbiskup Salzburga i primas Njemačke. U svojoj propovijedi posebnu pozornost posvetio je temi opraštanja i milosrđa. Na temelju liturgijskih čitanja istaknuo je kako iskustvo Božjeg milosrđa i praštanja možemo osjetiti jedino na temelju osobnog čina vjere. Vjernici, odgovarajući na Božji poticaj, dužni su prihvatiti čin milosrđa i praštanja kao temeljnu odrednicu svoga djelovanja. Svoju propovijed zaključio je citatom Jeana Paula: „Nikada čovjek nije ljepši nego kad oprašta ili moli za oproštenje.“

Liturgijsko pjevanje predvodili su franjevački bogoslovi okupljeni u pjevačkom zboru „Fra Nenad Dujić“ pod vodstvom fra Emanuela Josića.

Nakon euharistije u samostanskoj blagovaonici upriličen je doručak i druženje okupljenih. Provincijalni ministar fra Jozo Marinčić tom je prigodom gostima predstavio povijest franjevaca u Bosni i njihovu današnju djelatnost na pastoralnom, odgojnom, obrazovnom, medijskom i karitativnom području. Posebnu radost i zahvalnost zbog ovog susreta iskazao je u svom obraćanju kardinal Christoph Schönborn, bečki nadbiskup i predsjednik Austrijske biskupske konferencije govoreći o suradnji i potpori Crkve u Austriji Crkvi u Bosni Hercegovini. Kardinal Schönborn izrazio je i svoju zahvalnost provinciji Bosni Srebrenoj za prisutnost bosanskih franjevaca u Austriji i njihovu pastoralnu djelatnost na austrijskim župama i hrvatskim katoličkim misijama. Također je istaknuo važnost Gospinog svetišta u Međugorju koje je za austrijske vjernike najpoznatije mjesto u Bosni i Hercegovini, jer mnogi od njih hodočaste u ovo marijansko svetište. Na koncu susreta gostima je u ime Provincije fra Danijel Nikolić, meštar bogoslova, uručio na dar knjigu fra Matije Divkovića Nauk krstjanski, prvu knjigu tiskanu u Bosni i Hercegovini na narodnom jeziku. 

 

Fra Antonio Gašić