Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Pomoć za projekt samostana Rama-Šćit
8.7.2024.Rama/Šćit

Brinući o očuvanju i jačanju položaja i identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske te očuvanju kulturne baštine, Požeško-slavonska županija osigurala je financijsku potporu vrijednu 20 000 eura za projekt franjevačkog samostana Rama-Šćit.

Županica Požeško-slavonske županije (PSŽ) Antonija Jozić i gvardijan franjevačkog samostana Rama-Šćit fra Andrija Jozić potpisali su ugovor o financijskoj potpori kojim je osigurano 20 000 eura za izgradnju galerije i knjižnice u sklopu samostana. Sredstva su osigurana u sklopu programa pomoći Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

"Ramljaci su velik dio naše zajednice koji su svojim radom i vrijednostima tu zajednicu i oplemenili, te smo iz tog razloga, ali i zato što PSŽ u suradnji sa svim jedinicama lokalne samouprave u okviru proračuna ima predviđena mala sredstva namijenjena za programe Hrvata izvan Republike Hrvatske, ovdje u Rami. Početkom 2024. potpisali smo ugovor s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji i njima smo dodijelili 20 000 eura za njihove programe i projekte. Ovaj ugovor potpisali smo za izgradnju galerije i knjižnice u okviru Franjevačkog samostana Rama-Šćit. Iznos nije velik, ali je od srca i od naroda koji živi u Požeško-slavonskoj županiji, te ovom gestom na neki način jačamo odnose koji su živi i koji su prisutni već šest desetljeća”, kazala je Jozić, objavio je pozeski.hr, prenosi nedjelja.ba.

Uz PSŽ u potpori sudjeluje svih pet gradova i općina s područja županije pa su tako potpisu ugovora prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine PSŽ-a i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, te predsjednica Ramske zajednice Požega Ivana Ivanika.

"Ramljaci su u svojoj povijesti proživljavali teške trenutke i u Zlatnoj dolini, kako nazivamo Požeško-slavonsku županiju, našli su svoja ognjišta i koliko imam kontakata kod vas su dočekani kao svoji. Vaša gesta što ste došli ovdje i što ste imali sluha za potrebe naše zajednice je velika stvar i iskreno vam zahvaljujem. To dokazuje vašu ljubav i dokazuje svim iseljenim Ramljacima da ih cijenite", kazao je gvardijan fra Andrija Jozić.

Inače, na području PSŽ-a živi oko 5 000 iseljenih Ramljaka i njihovih potomaka, a vrijedno je spomenuti da je vrlo aktivna i Ramska zajednica Požega, kao i KUD Zavičajno društvo Rama Pleternica.

Izvor: nedjelja.ba