Najave

4.9.2021. Međugorje

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Poljski hodočasnici pohodili župu Sućuraj
11.6.2021.Sućuraj/Hvar

Prva ovogodišnja grupa poljskih hodočasnika, koji su u Međugorju boravili devet dana, pohodila je u srijedu 9. lipnja župu Sućuraj.

Bilo ih je pedesetak, iz raznih mjesta i župa Poljske. Misno slavlje u župnoj Crkvi sv. Jurja predvodio je  mladi hrvatski svećenik, misionar monfortanac u Poljskoj, pater Nikola Tandara, koji je održao prigodnu homiliju. U grupi je bila i redovnica Leokadia Gorszkowska. Liturgijsko pjevanje predvodile su dvije hodočasnice, od kojih je jedna svirala gitaru.  Na kraju misnog slavlja p. Nikolu, redovnicu Leokadiju i hodočasnike pozdravio je i dobrodošlicu im poželio sućurajski župnik fra Stipo Marčinković.

Prije početka pandemije COVID-a 19 župu Sućuraj, na krajnjem istoku otoka Hvara, godišnje je znalo pohoditi i do tridesetak veći grupa poljskih hodočasnika. Grupe bi po više dana boravile u Međugorju. U međuvremenu obilazili su od Međugorja i udaljenija mjesta, kao što je Sućuraj. Autobusom su dolazili do Graca (mjesni izraz za Gradac), a odatle su išli s tri sućurajska turistička broda. Skoro svaka grupa dolazila je sa svojim svećenikom ili svećenicima. Često su u grupama bile i redovnice. U nekim grupama znalo je biti više svećenika i redovnica. Bosanski franjevci, koji pastoriziraju istočni dio otoka Hvara, župe Sućuraj, Bogomolje i Gdinj, rado su ih primali.

Došavši u Sućuraj, hodočasnici bi često pjevajući išli do župne Crkve sv. Jurja u kojoj se, između ostalih, nalazi i veliki vitraj svetoga pape Ivana Pavla II., rad akademskog slikara iz Zagreba Vlatka Blažanovića. Poljski svećenici bi predvodili misno slavlje, a ponekad bi im se pridruživao sućurajski župnik, osobito pokojni fra Augustin Tomas. 

Stipo Marčinković