Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Otvorena nesvakidašnja izložba u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom
29.11.2019.Visoko

U četvrtak, 28. studenoga 2019. godine, u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom otvorena je izložba "Izumitelji svijeta - prozor u budućnost".

Izložba je nastala kao dio velikog projekta Škole u sklopu obilježavanja mjeseca posvećenom svjetskim izumiteljima. U svijetu se svake godine obilježava "Međunarodni dan izumitelja" 9. 11., a učenici i profesori naše Gimnazije odlučili su cijeli mjesec studeni posvetiti izumiteljima otkrivajući njihovu posebnost i značaju za čovječanstvo kroz dugu povijest.

Idejni voditelj ovoga projekta bila je naša profesorica fizike Naida Dacić koja je od početka rujna u projekt uključila sve učenike i profesore Škole. Učenici su bili podijeljeni u četiri velike grupe, a svaka je imala nekoliko podgrupa koje su pripremale razne materijale, pokuse i nacrte za plakate. Na taj način učenici su mogli sudjelovati i razvijati svoje talente u onom gdje se najviše i najbolje pronalaze. Svaka grupa imala je svog profesora mentora s kojim je radila. Vrhunac ovog projekta bilo je otvorenje izložbe u holu Konvikta na kojoj je predstavljen zanimljiv povijesni prikaz razvoja telegrafa i telefona, filma i projektora, glazbe i nosača zvuka, struje i raznih rasvjetnih tijela uz jedinstvene plakate koje su izradili naši učenici.

U prvom dijelu izložbe hodnicima naše škole prošetalo je 14 svjetskih znanstvenika, od Albert Einstein, Arhimed, Alhazena, Gauss, Ktesibije, Faust Vrančić, do Nikole Tesle, Le Corbusiera, Maxa Schelera, Galilea,Wladimira, Koeppena, Rosalind Franklin, Slavoljuba Penkala i Hedy Lamar. Naši su glazbenici predstavili uz električnu gitaru, violinu, glasovir i dvije klapske izvedbe.

Drugi dio izložbe bili su pokusi u učionicama. Više od pedeset pokusa izveli su naši učenici i na zanimljiv način pokazali rezultate nekih istraživanja i time oduševili sve posjetitelje, dok su se kostimirani znanstvenici šetali između posjetitelja i dijelili im bookmarkere sa svojim likom i osnovnim podacima.

 

Izvor: Franjevačka klasična gimnazija