Najave

21.2.2021. Bistrik/Sarajevo

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Okupljanje motorista na misno slavlje u župi Foča
14.9.2020.

Na blagdan Imena Marijina, 12. rujna 2020., župu Srca Marijina u Foči između Doboja i Dervente, na misnom slavlju se okupilo desetak ljubitelja vožnje na dva kotača.

Okupljanje motorista započelo je u prijepodnevnim satima. Tom prigodom okupilo se nekoliko ljubitelja vožnje na dva kotača iz Zagreba, povezanih s obitelji Pere Kljajića, iz Komarice, župa Cer, koji je zajedno uz župnika iz Foče, fra Franju Dalibora, inicijator ove ideje. Svoju podršku ovom okupljanju svojim prisustvom dali su i članovi moto kluba United iz Žepča, predvođeni predsjednikom kluba, g. Goranom Lučićem, kao i generalni konzul RH iz Banja Luke koji je osobno svojim motociklom za ovu prigodu došao iz Banja Luke u Foču.

U 13:00 sati župnik fra Franjo Dalibor Stjepanović, uz koncelebraciju vlč. Josipa Batinića, župnika župe Cer, predvodio je misno slavlje okupljenim motoristima i povratnicima koji su svojim prisustvom izazili svoje gostoprimstvo i dobrodošlicu gostima. Pod sv. Misom župnik je u kratkom nagovoru zahvalio gostima, te pozvao sve na odgovorno kršćansko življenje. Naša zahvalnost Gospodinu i anđelima čuvarima za zaštitu na putu sama po sebi ne može biti kršćanski dovoljna. Potrebno je poput Tobije iz Starog Zavjeta poslušati Glas Božiji, koji nas kroz naše bližnje upozorava na sigurnost i odgovornost, podsjećajući nas na cijenu prepuštanja surovoj strasti. Najbolji odgovor na tu zaštitu jest odgovorno kršćansko življenje ne samo u crkvi i crkvenim slavljima, nego u stvarnom životu. Osobito ovo vrijeme kad smo uplašeni od širenja zaraze COVIDom-19, više nego ikad pozvani smo da živimo odgovorno, ali ne u strahu, nego da odgovornim životom, radosna srca svjedočimo da je naša snaga i spas za redovni život, kao i za strastvena putovanja u Raspetom Kristu, pouzdanju u njegovo otkupljenje i pozivu na nasljedovanje.

Poslije sv. Mise, pridržavajući se vrijedećih propisa stožera civilne zaštite, susret se nastavio na otvorenom dvorištu župne crkve na Kunari uz ugodno druženje i čašćenje. Nakon zakuske pripremljene od dobrote dobročinitelja, predvođeni župnikom fra Franjom Daliborom, ljubitelji vožnje na dva kotača, u svom stilu vozeći se zajedno, provezli su se kroz župu Cer, preko Mišinaca i Lupljanice kroz Modran do Franjevačkog samostana na Plehanu. Nakon kretkog upoznavanja s Plehanom, s Božijim blagoslovom motociklisti su se uputili svaki svojim putem dalje.

Nadamo se da će ovaj susret poslužiti kao početak tradicionalnog okupljanja motorista u Foči, gdje će se utjecati zagovoru Srca Marijina tražeći blagoslov i zaštitu, te snagu za kršćansko svjedočenje uz brujanje motora i miris guma koji se razlijeva njihovim putevima.

DFS