Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Održan susret provincijala Južnoslavenske konferencije
21.6.2024.Ljubljana

Susret provincijala Južnoslavenske konferencije održan je od nedjelje 16. do utorak 18. lipnja u Sloveniji. Susret, koji je sazvao slovenski provincijal fra Marijan Čuden, započeo je u nedjelju 16. lipnja okupljanjem u župi Vič u Ljubljani, nakon čega su se zajedno uputili prema samostanu Tromostovje, koji je središnji samostan slovenske provincije. Uslijedila je večernja molitva nakon koje je održana večera uz ugodno druženje. Nakon večere, fra Marijan je provincijale upoznao s centrom Ljubljane. Po povratku u samostan su zajedno pogledali nogometnu utakmicu u sklopu Europskog nogometnog prvenstva.

Sljedećega dana, u ponedjeljak 17. srpnja, dan su započeli jutarnjom misom s narodom. Nakon mise uslijedio je doručak i polazak za svetište Brezje, najveće marijansko svetište u Sloveniji. Tamo ih je dočekao gvardijan fra Robert Bahčić, koji je ujedno i tajnik Južnoslavenske konferencije. Tamo je održan sastanak Konferencije na kojem se, među ostalim, raspravljalo o provincijskoj suradnji te organizaciji dolaska generalnog ministra, koji će se održati početkom srpnja u Samostanu sv. Frane u Zadru. Na sastanak se putem video poziva uključio generalni definitor za Južnoslavensku konferenciju fra Konrad Cholewe, koji ih je potaknuo na snažniju međuprovincijsku suradnju. U ugodnoj atmosferi i međusobnom razumijevanju provincijali su iznijeli svoja stajališta o budućnosti Konferencije što se tiče broja zvanja i međusobne suradnje.

Nakon sjednice, provincijali su pod vodstvom gvardijana fra Roberta razgledali prostor Svetišta, a posbeno dio gdje se nalazi stalni postav različitih jaslica iz cijeloga svijeta. Nakon toga je uslijedio ručak sa samostanskom zajednicom koja broji petoricu fratara. Nakon objeda uputili su se na Bled. Tamo su posjetili Blejski otok na kojem se nalaze crkva i muzej. Nakon zajedničke okrepe na Bledu, uputili su se prema izvoru rijeke Soče. Nakon razgledavanja izvora održana je zajednička večera, a zatim su se uputili prema Bovcu gdje su večer nastavili uz druženje.

Zadnjeg dana, fra Marijan je provincijale proveo kroz kanal rijeke Soče te su vidjeli mjesta gdje su održane najveće bitke u Prvom svjetskom ratu. Nakon toga su se vratili u Ljubljanu gdje je slavljena završna misa u župi Vič. Provincijali su zahvalili Gospodinu za održan susret te su dogovorili sljedeći susret, koji će se održati 3. srpnja tijekom pohoda generalnog ministra i generalnog definitora.