Najave

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Održan dvanaesti susret Kotorvaroških Hrvata u Zagrebu
15.7.2021.Sesvetska Sopnica/Zagreb

U nedjelju, 11. srpnja 2021. u franjevačkoj župi Sesvetska Sopnica u istočnom dijelu grada Zagreba, pod geslom Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju održani su 12. po redu susreti raseljenih vjernika Hrvata i prijatelja župa kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci). Susret je kao i svake godine dosad započeo misnim slavljem u 11 sati u samostansko i župnoj crkvi Svete Marije Anđeoske koje je ove godine predslavio vlč. Ilija Piličić, župnik župe sv. Nikole i Vida u Žažini (Sisačka biskupija) uz suslavlje gvardijana samostana sv. Ilije u Zagrebu i sopničkog župnika fra Zdravka Dadića i samostansko-župnog vikara u Sesvetskoj Sopnici fra Stipe Karajice.

Vlč. Piličić je na početku misnog slavlja pozdravio sve okupljene vjernike, izrazivši zahvalu i radost što kao sin i svećenik kotorvaroške doline po prvi put može predslaviti misno slavlje prigodom ovakvih okupljanja pred svojim Kotorvarošanima kako u mjestima i župama gdje sada žive i rade, tako još više u zavičaju iz kojeg potječu. Na kraju misnog slavlja okupljene je u okviru župnih obavijesti pozdravio domaćin župne zajednice u Sesvetskoj Sopnici fra Zdravko Dadić izrazivši zadovoljstvo što Kotorvarošani ovakvim okupljanjima na godišnjoj razini na primjeren način čuvaju i njeguju spomen na zavičajnu baštinu i vrijednosti kraja iz kojega potječu, a danas su zbog ratnih djelovanja i prisilnog progona početkom devedesetih godina brojni raseljeni diljem Hrvatske, Europe i svijeta.

Misa je slavljena za sve stradale, ubijene, nestale žrtve iz kotorvaroške doline. Misno slavlje je skladnim pjevanjem pučkih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem Petre Pleša, kao i članovi župno-pastoralnog i ekonomskog vijeća, OFS-a i Frame. Susretu su također nazočili vjernici i prijatelji porijeklom iz drugih krajeva BiH, kao i predstavnici i članovi zavičajnih udruga Jajca, Rame, Busovače, Gruda, Kaštel Starog i drugih krajeva gdje žive Hrvati.

Nakon misnog slavlja uz pridržavanje epidemioloških preporuka i mjera zbog pandemije koronavirusa u kripti župne crkve upriličeno je druženje uz kršćanske „agape ljubavi“ i organizirani štand sa suvenirima i nabožnim predmetima, koje je izradio kotorvaroški sin iz Podbrđa Mato Kljajić Pejavić i koja simbolično svjedoče o burnoj povijesti Hrvata Kotor Varoša. 

Na kraju cjelokupnog programa predsjednik Organizacijskog odbora i član Udruge Kotorvaroških Hrvata koja je organizator ovogodišnjeg susreta fra Stipo Karajica je zahvalio okupljenim Kotorvarošanima, sponzorima, nazočnim vjernicima na odzivu i sudjelovanju na susretu i što zajedničkim snagama ne dopuštaju zaboravu vezu i vrijednosti rodnog zavičaja. Misi i dvanaestom susretu raseljenih Kotorvarošana i prijatelja nazočili su i brojni gosti, među njima potpredsjednik Hrvatskog sabora Miroslav Škoro sa suprugom Kim Ann, generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zoran Piličić, predstavnik Ureda za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Zeba, šef ureda u Ministarstvu okoliša i turizma Federacije BiH Tomislav Lukić, član Upravnog odbora Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten dr. Ivan Marčeta te dopredsjednik Udruge Kotorvaroških Hrvata Jozo Petrušić.

Na prijedlog mjesnih svećenika-franjevaca kao i nazočnih vjernika na kraju misnog slavlja prikupljani su i predani posebni milodari za potrebe župnika vlč. Piličića i vjernika u potresom stradaloj župi Žažina.

 

Marko Bjelobrk