Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Četvrt stoljeća od krvave Dusine
26.1.2018.Dusina/Zenica-Busovača

Na današnji dan 26. siječnja 1993. godine Armija BiH počinila je veliki zločin i pokolj civila u Dusini pored Zenice. U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO HB Busovača u Dusini je u petak dostojanstveno, s dužnim pijetetom, obilježena 25. godišnjica tragedije i počinjenog zločina nad hrvatskim civilima ovog zaseoka koji teritorijalno pripada Zenici, a gravitira busovačkoj općini.

Tim povodom na spomen obilježju Dusina, slavljena je sveta misa zadušnica koju je, uz koncelebraciju župnika župe sv. Josipa u Zenici don Vlatka Rosića, predvodio fra Josip Matijanić župni vikar župe sv. Ante Padovovanskog iz Busovače. Uz rodbinu poginulih i ubijenih, te prijatelja i suboraca, pripadnika Koordinacije braniteljskih udruga iz Busovače, na svetoj misi zadušnici i polaganju vijenaca prisutni su bili i visoki dužnosnici struktura vlasti iz cijele Središnje Bosne, a predvodio ih je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

– I danas možemo čuti huškače zla koji pozivaju na nasilje, borbu i probleme… kao da se zemlja proteklih godina nije dovoljno napila krvi. Svaki čovjek, a napose svaki kršćanin, mora se izliječiti mržnje i straha… poučen prošlošću kako bi osigurao dobru, ugodnu i lijepu budućnost, istaknuo je fra Josip te dodao:

– Pravednošću, praštanjem i pozitivnim primjerom možemo učiniti društvom boljim. Vi ste svjetlost svijeta. ‘Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima’ (Mt 5,13-16).”

O samom zločinu i selu Dusina

Na današnji dan 26. siječnja 1993. Armija BiH počinila je veliki zločin i pokolj civila u Dusini pored Zenice kojim je počeo otvoreni sukob Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Pritisnuti značajnim vojnim porazima protiv Srba na velikom dijelu teritorija Bosne i Hercegovine, Armija BiH se okrenula osvajanju teritorija „od Hrvata“ želeći na taj način kompenzirati gubitke na drugoj strani. Zbog toga je izvršila pokolj nevinih ljudi u selu Dusina pored Zenice u kojem je 80% stanovništva bilo bošnjačko, a maleni ostatak činili su Hrvati.

Tog dana su pripadnici 7. muslimanske brdske brigade ubili 10 muškaraca, 9 Hrvata i 1 Srbina iz Zenice koji se sa ženom sklonio kod Hrvata u Dusinu. Hrvatske kuće u selu su u potpunosti opljačkane, uništene i spaljene.

Ubijeni su: Draženko Kegelj, Mladen Kegelj, Niko Kegelj, Stipo Kegelj, Vinko Kegelj, Pero Ljubičić, Augustin Radoš, Franjo Rajić, Zvonko Rajić i Vojo Stanišić. Zvonku Rajiću je nakon ubijanja izvađeno i srce. Akcijom je zapovijedao Šerif Patković za kojeg je Željka Rajić (supruga Zvonka Rajića) kao svjedokinja u Haagu kazala kako se „hvalio da joj je osobno ubio muža“. Tijela ubijenih Hrvata su pokopana 3. veljače 1993. na groblju u Busovači.

Nepravda Haškog suda

Što je prije – siječanj ili travanj? Pišući ovaj tekst razmišljam o nepravdi Haškog suda koji ili bahato ili tendenciozno i zlonamjerno, u presudi generalu Blaškiću, konstatira da su Hrvati sredinom travnja 1993. izveli napad na Muslimane i da je tada započeo muslimansko-hrvatski sukob u Bosni i Hercegovini. A Dusina? Gdje je to selo? Tko je koga tu, siječnja 1993., napao i pobio? I što je prije – siječanj ili travanj? Dovoljno je se sjetiti krvavih dana u Lužanima, Gustom Grabu, Dusini…

Nešto o (bivšem) pukovniku Armije BiH, Šerifu Patkoviću-Geleru

On se spominje u optužnicama muslimanskim časnicima gdje stoji kako je zapovijedao postrojbom koja je izvršila zločin nad Hrvatima u Dusini. I zamislite sad ovo: taj ubojica Hrvata iz Dusine, Šerif Patković bio je svjedok tužiteljstva ICTY-ja u procesu protiv generala Blaškića, 1998. godine. A dotični Patković nikad nije suđen niti je osuđen za počinjene zločine u selu Dusina. Napose, postao je čak i ministrom, kojeg li sarkazma, ministrom za prava branitelja Zeničko-dobojske kantonalne vlade.

Komemoracija ubijenima sutra u Busovači

Današnja misa zadušnica uvertira je komemoraciji koja će biti održana sutra u kino dvorani “Theatre” Napretkova doma u Busovači, s počekom u 16 i 30 sati. Prigodnim programom odat će se počast žrtvama Dusine i svih drugih stratišta.

Vesna Kegelj, kćer ubijenog Vinka Kegelja, ujedno i organizatorica komemoracije, u izjavi za grad-busovaca.com portal kazala je kako predstojeća dvadeset peta godišnjica zločina na Dusini nosi bolne rane koje neće nikada zacijeliti:

– Želja mi je bila u suradnji sa busovačkim braniteljskim udrugama organizirati prigodnu komemoraciju kako bi se svi zajedno s dubokim poštovanjem sjetili ubijenih na Dusini, a to se i ostvarilo. U subotu u 16 i 30 sati svi sugrađani mogu doći u kino “Theatre” na komemoraciju. Uz kratki program i prezentaciju prisjetit ćemo se nedužnih žrtava koji su stradali na Dusini, kazala je Vesna.

Pet žrtava obitelji Kegelj u jednom danu

Vesnina obitelj u jednom danu je izgubila pet članova obitelji. Ubijen je njen otac – Vinko, dva strica i dva stričevića… (Vinko, Stipo, Mladen, Draženko i Niko).

 

Izvor: grad-busovaca.com