Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Presveto Ime Isusovo – IHS
10.1.2018.

Prvi koji se iskazao kao vatreni štovatelj Imena Isusova bio je sveti naš otac Franjo Asiški. On na koncu života u svojoj Oporuci piše ovako: „Gdje god se na nepriličnim mjestima nađem presveta imena i njegove napisane riječi, pokupit ću ih i molim da se pokupe i stave na dolično mjesto.”

Nakon njega pobožnost Imenu Isusovu nastavili su širiti stupovi opservancije i veliki propovjednici fra Bernardin Sijenski i fra Ivan Kapistran. Kao spomendan Ime Isusovo se najprije počelo slaviti u franjevačkom kalendaru, da bi potom ušlo i u kalendar opće Crkve. Sv. Bernardin Sijenski nosio je stijeg s natpisom IHS (Iesus Hominum Salvator), što znači "Isus Spasitelj ljudi".

Fra Leonardo Čuturić (1881-1947) zapisuje u knjizi "Vjera Bosne" osobitu pobožnost prema Imenu Isusovu koja se gajila u Bosni:

"I prema ovom Isusovom otajstvu prvi su širili štovanje sinovi sv. Franje (sv. Bernardin, sv. Ivan Kapistran i dr.), pa je shvatljivo da je i u Bosni istima povjereni kršćanluk od njih primio spomenuto štovanje. Također nekadašnji odnošaj bosanskih katolika prema nekrstu – nepriznavaocu Imena Isusova – uljevao im je u dušu osobitu odanost i pouzdanje u ovo jako sveto Ime kao simbol njihove vjere. Jedini pozdrav Bošnjaku jest i danas isključivo "Faljen Isus!" Kad se u misi kod pjevanja evanđelja spomene ime Isus, sav se puk na to pokloni koljenom u počast Isusu. Svaki posao počima Bošnjak sa zazivom: U ime Isusovo! (pokraćeno: Misusovo!). Počima jesti, piti, raditi, spavati, buditi se – sve; Misusovo! Dozivanje pomoći, izražaj čuđenja jest usklik: Isuse, Isuse!

Bošnjak u najvećem svom kućnom veselju pjeva iz dna duše onu narodnu pjesmu: 'Najstarije Ime Isusovo, a za njime ... i Marija.'

Svetkovina Imena Isusova mora se narodu uvijek unapred najaviti. Ona je prije bila naslovna svetkovina majstora kovača. Taj su dan oni svi morali doći k misi i iskupiti među sobom novac za pjevanu misu, koja bi se na njihovu nakanu namijenila. Još se štogdje drži ovaj pobožni običaj."

Na slici: sv. fra Bernardin Sijenski u ruci drži ploču s Isusovim monogramom IHS

[N. B. Naziv "Bošnjak" kod fra Leonarda Čuturića ne označava nacionalnu nego regionalnu pripadnost, a to potvrđuje i u uvodu knjige: "... da ona (ova knjiga) potakne Bošnjake i Hercegovce na poštivanje i čuvanje svojih drevnih vjerskih običaja..."]

 

Izvor: FpuB