Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Zašto bosanski fratri nose brkove?
22.12.2017.

To je ostatak od prošlih stoljeća. I to častan ostatak. Fratri su pod Turcima bili jedini dušobrižnici katoličkog dijela pučanstva. A bilo ih je malo. Sačuvan je jedan turski dokument, gdje turski kadija daje dozvolu gvardijanu iz Fojnice, da preda samostan nekom seljaku, dok se on vrati iz Carigrada. U čitavom samostanu bio je on sam. Bilo je to 1694.

Jedna druga još starija isprava iz godine 1682. daje fratrima dozvolu da mogu samostan zaključati, pa ići po selima prositi i misu govoriti po seoskim kućama.

Tko bi takvog fratra i ubio, ne bi nikom odgovarao. Da se to izbjegne, fratri su ishodili od samog sultana "Ferman", carsku dozvolu, da mogu oružje nositi i u civilu hodati. Tako su bili nepoznati, mogli su se kretati po selima.

Da se ne razlikuju od drugih seljaka nosili su brkove kao i oni. Da ih djeca ne bi odala, u kući ih nitko nije zvao drugačije nego "ujak", mamin brat. Tako su brkovi ostali od tog doba. I oni svjedoče o ljubavi prema narodu, prema vjeri, i o snalažljivosti starih "ujaka".

 

Izvor: "Dobri pastir. Kalendar za godinu 1954.", str. 163.

(Na fotografiji: fra Nikola Mandić u 84. godini života).

 

FpuB