Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA

Franjevačke pučke misije

U vremenu kada se hrvatski katolički narod u Bosni i Hercegovini, kao i toliko puta kroz burnu povijest, suočava s brojnim križevima, sumnjama i iskušenjima vjere te izazovom da napusti svoju rodnu grudu i zemlju svojih predaka, zadaća je bosanskih franjevaca narodu učvrstiti vjeru i uliti novu nadu za život. To smo činili, a činimo i sada, svojom prisutnošću među narodom kojem smo poslani, dijeleći s njime i dobro i zlo. Naša zadaća kao svećenika i redovnika jest našemu narodu pružiti pomoć na način da ih uvijek podsjećamo kako je naša snaga i utjeha u vjerodostojnom življenju Evanđelja i katoličkog nauka, tj. onoga što je naš narod kroz povijest i očuvalo na ovim prostorima.

Na ovomu tragu već više godina se u našoj Provinciji razmišlja kako je potrebno – uz onaj redoviti župni pastoral – pronaći način nove oblike evangelizacije te naj način pružiti dodatnu duhovnu potporu i utjehu našim vjernicima. Jedan od načina je svakako oživjeti u našoj Provinciji izvorni franjevački projekt, kojega neke franjevačke provincije uspješno prakticiraju već godinama. Radi se o projektu Franjevačkih pučkih misija, koji ima za cilj vjernicima posvjedočiti i naviještati franjevačku karizmu svih ogranaka franjevačke obitelji te naj način vjernicima kao izlaz iz krize vjere ponuditi neprolaznu snagu Isusova evanđelja kao jedini recept za ostvaren i radostan život. Ujedno su franjevačke pučke misije i prigoda za promociju duhovnih zvanja.  

Budući da su se o projektu franjevačkih pučkih misija pozitivno izjasnili svi provincijali Južnoslavenske konferencije, na zadnjoj sjednici Međuprovincijskog povjerenstva za misije i evangelizaciju Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara, održanom 17. listopada 2017. godine u Sarajevu, a kojem predsjeda fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene, jedan od zaključaka ove sjednice je bio da sve provincije trebaju imenovati koordinatora franjevačkih pučkih misija i započeti s konkretnim koracima u organiziranju franjevačkih pučkih misija.

pucke_misije_1.jpg

Tako je na sjednici Uprave Bosne Srebrene, održanoj 3. studenog 2017. godine, razmatrana i ova točka. Svi članovi Definitorija Bosne Srebrene su se složili da je potrebno započeti s projektom održavanja franjevačkih pučkih misija i u našoj Provinciji. Uprava je zatim za koordinatora Franjevačkih pučkih misija izabrala fra Damira Pavića, tajnika Provincije Bosne Srebrene.

 

Koordinatoru je dekretom povjerena dužnost koordinirati rad s provincijskim Vijećima, franjevcima zainteresiranima za ovaj projekt, svim ograncima franjevačke obitelji te zajedno s odabranim timom predvoditi franjevačke pučke misije. Zadaća koordinatora je također pronaći prikladne župe za održavanje misija. Nakana ovoga projekta je u budućem vremenu proći kroz što više župa i održati franjevačke pučke misije. Dužina trajanja misija i broj misionara propovjednika i ispovjednika potrebnih za jednu župu određivat će se po veličini i potrebama župe, a misije se mogu organizirati uoči patrona župe ili u drugom dijelu godine, npr. u Korizmi ili Adventu. Sva središnja događanja tijekom misija kao što su: molitva, kateheza, sveta misa, klanjanje, svjedočenja održavaju se u župnoj crkvi, uz predviđene mogućnosti da se u župi posjete i različite institucije kao što vrtići, škole, bolnice, domovi za stare i nemoćne, zatvori i sl.

Nekoliko mjeseci prije održavanja pučkih misija koordinator dogovora sa župnikom sve pojedinosti u vezi održavanja misija, a župnik ranije najavljuje narodu održavanje misija i poziva ih na molitvu za duhovni uspjeh franjevačkih pučkih misija.

Sve župe u zemlji i inozemstvu koje su zainteresirane za ovaj projekt mogu se javiti koordinatoru radi budućeg planiranja aktivnosti. Vodeći se onom Isusovom: Besplatno primiste, besplatno i dajte¸ kao i zbog teških ekonomskih prilika kroz koje prolazi naša zemlja, župnici kao i vjernici ne trebaju davati nikakve novčane priloge za misionare, osim da ih tijekom misija prime pod svoj krov.

pucke_misije_2.png

O održavanju franjevačkih pučkih misija obaviješten je Ordinarijat i nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, i od njega je zatražen blagoslov za ovaj projekt i sve misionare koji će sudjelovati u franjevačkim pučkim misijama.

Prvi konkretni koraci su već učinjeni. Za početak ovoga projekta franjevačke pučke misije će se tijekom 2018. godine održati u tri župe. U nastavku raspored održavanja misija:

  • Vareš ( Od 22. do 25. veljače 2018. godine)
  • Kiseljak (Od 15. do 20. srpnja 2018. godine)
  • Livno (Od 28. listopada do 1. studenog 2018. godine)

 

(Fra Damir Pavić, koordinator franjevačkih pučkih misija)