Franjevci u inozemstvu

Najave

9.12.2023. Podmilačje/Zagreb

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA

Svetište Svetoga Groba

Godine. 1342. papa Klement VI. je čast čuvanja svetih mjesta povjerio franjevcima, koji su u Svetoj Zemlji prisutni od 1335. godine. Te godine franjevci su se nastanili u kapelici Isusovog ukazanja Majci Mariji.

Fra Niccolo da Poggibonsi, koji je posjetio Svetu zemlju između 1346. i 1350. godine opisao je tako situaciju unutar crkve Svetog Groba: „Na oltaru Sv. Marije Magdalene svoju službu vrše Latini, naime Mala braća, koja pripadaju nama – latinskim kršćanima, jer u Jeruzalemu i s onu stranu mora – u Siriji, Izraelu, Arabiji i Egiptu – nema drugih klerika, svećenika ili redovnika osim Male braće koje nazivaju kršćanima Latinima“.

Ruski arhimandrit Gretenios spominje činjenicu da unutar crkve Svetog Groba kroz čitavu godinu – s iznimkom uskrsnih blagdana i hodočašća – stalno borave grčki, gruzijski, franjevački, armenski, jakobitski (sirski) i etiopski svećenik.

izrael_sveti_grob_2.jpg

Franjevci su do dana današnjega, čuvajući ljubav Sv. Oca Franje i njegovu želju da braća trajno borave u Svetoj Zemlji, ostali prisutni u crkvi Svetoga Groba, gdje imaju svoj samostan.

Od 31. srpnja 2017., po dekretu Uprave Provincije, fra Jozo Šarćević – franjevac Bosne Srebrene – stavljen je na raspolaganje Kustodiji Svete Zemlje i sada boravi u Jeruzalemu u Svetištu Svetog Groba.

Više informacija o ovom Svetištu, kao i ostalim mjestima na kojima su prisutna Mala braća u Svetoj Zemlji, na službenoj web-stranice Kustodije Sveta Zemlja sa sjedištem u Jeruzalemu:

http://www.custodia.org/?id=29

Jeruzalem - Sveti Grob