Franjevci u inozemstvu

Najave

9.12.2023. Podmilačje/Zagreb

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA

Hrvatska katolička misija Krefeld/Mönchengladbach

Hrvatska katolička misija Krefeld/Mönchengladbach službeno je osnovana 1972. godine. Dušobrižništvo za katolike hrvatskog govornog područja, biskupija Aachen, povjerila je ovu misiju franjevcima Provincije Bosne Srebrene. Sjedište misije bilo je u Mönchengladbachu, a prvi voditelj misije  bio je fra Živko Petričević.

U jesen 1973. god. za voditelja misije dolazi fra Franjo Mušura koji je 1980. godine  sjedište misije premjestio u Krefeld. Fra Franjo Mušura je vodio misiju do 1988., kada odlazi u mirovinu, a za voditelja misije dolazi fra Mato Martić.

Fra Mato se u svom radu  jako angažirao te je uspio od biskupije Aachen dobiti misijske prostorije za rad s djecom i mladima. U jeku ratnih zbivanj u domovini  bio je od velike pomoći onima koji su se našli u izbjeglištvu na ovim prostorima.

njemacka_krefeld_2.jpg

Fra Mato je 2009. godine otišao u mirovinu, a zamijenio ga je fra Šimo Grgić, koji je uz službu voditelja misije preuzeo i službu kapelana na njemačkoj župi. S obzirom na prilike u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini to je bilo zahtjevno, jer se broj vjernika zadnjih godina dosta povećao. Na područje misije došlo je dosta novih obitelji s djecom.

Nakon fra Šime Grgića za novog voditelja misije 2017. je imenovan fra Ivica Radić, koji je bio isključivo zadužen za HKM Krefeld/Mönchengladbach. Nakon njega vođenje misije je 2020. godine preuzeo fra Nikica Tomas.

Misija također od 1991. godine ima i pastoralnog suradnika.

Misija u Krefeldu jedna je od manjih misija u Njemačkoj. Nažalost, posebno joj se povećao broj članova u jeku ratnih zbivanja na prostorima bivše Jugoslavije, a slično se događa i danas kada je iste prostore zadesio veliki val iseljavanja. Misija danas broji oko dvije tisuće vjernika sa stalnom tendencijom porasta.

 

(HKM Krefeld/Mönchengladbach)

Krefeld/Mönchengladbach

HRVATSKA KATOLIČKA MISIJA

Von-Itter-Platz 7, D – 47798 KREFELD

tel: 0049/(0)2151 157 8582

 

 

HRVATSKA KATOLIČKA MISIJA

Von-Itter-Platz 7, D – 47798 KREFELD

tel: 0049/(0)2151 157 8582